Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

IRO Iași deschide primul cabinet de vaccinare anti-HPV din afara Capitalei

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a deschis, pe 18 septembrie 2024, primul cabinet de vaccinare anti-HPV din afara Bucureștiului. Acesta este situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, pe strada Sărăriei nr. 177. Până în prezent, astfel de servicii de vaccinare erau disponibile doar în capitală.

Cabinetul oferă vaccinuri gratuite pentru tinerii cu vârste între 11 și 18 ani. Pentru femeile între 19 și 45 de ani, vaccinarea este parțial subvenționată, acoperind 50% din costuri. Programările se fac telefonic, la numărul 0734.278.806, sau prin email, la adresa vaccinarehpv@iroiasi.ro, fiind necesară o rețetă de la medicul specialist sau medicul de familie.

Vaccinul HPV poate fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării și trebuie administrat conform unor scheme precise. Tinerii între 11 și 14 ani trebuie să primească două doze, în timp ce persoanele de 15 ani și peste au nevoie de trei doze. Este recomandat ca prima doză să fie administrată înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Vezi și: Oferă o masă, crește un vis! Donează pentru 200 de copii din satul Crucea!

Vaccinarea anti-HPV joacă un rol esențial în prevenirea cancerului de col uterin, cauzat de infecția persistentă cu HPV. Toți pacienții vor fi verificați clinic înainte de administrarea vaccinului, pentru a se asigura că nu există contraindicații, cum ar fi reacții alergice severe, sarcina sau boli acute.

Infecția cu HPV este responsabilă pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin și poate provoca alte forme de cancer sau veruci genitale. În România, incidența cancerului de col uterin rămâne una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, cu aproximativ 3.300 de cazuri și 1.800 de decese anual.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...