Județul Iași este în plin proces de reîmpădurire. Direcția Silvică Iași a reîmpădurit 20 de hectare și continuă procesul în 2024
Direcția Silvică Iași a reîmpădurit aproximativ 20 de hectare în 2024, iar activitatea va continua în următoarele luni. Plantarea arborilor are un rol esențial în diminuarea poluării și prevenirea calamităților. Iașul a înregistrat depășiri ale limitelor normale de poluare, ceea ce impune măsuri de protejare a mediului și a populației.
„Avem suprafețe care trebuie refăcute, deoarece seceta prelungită și precipitațiile reduse din ultimii ani au favorizat producerea calamităților. Regia Națională a Pădurilor nu primește fonduri de la bugetul de stat, așa că folosim resurse proprii pentru regenerarea suprafețelor afectate”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Citește și: Persoanele cu dizabilităţi ar putea primi ajutor pentru a dezvolta propria afacere
Producția de puieți a devenit și o sursă importantă de venit, în special pentru persoanele care au accesat fonduri pentru reîmpădurire. Puieții de stejar sunt cei mai solicitați.
„Pentru a obține venituri suplimentare, am început să producem puieți forestieri peste necesarul direcției noastre. Aceștia sunt valorificați către direcțiile silvice din țară sau către proprietarii de terenuri”, a explicat Doncean.
În contextul restrângerii cheltuielilor din bugetul de stat prin Ordonanța „Trenuleț”, Direcția Silvică Iași se concentrează pe valorificarea pădurilor existente.
„Gestionarea pădurii trebuie să asigure atât protecția mediului, cât și echilibrul economic. Indicatorii stabiliți au fost îndepliniți, iar bugetul pentru 2025 va include modificările legislative impuse de Guvern”, a precizat directorul Direcției Silvice Iași.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!