Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Județul Iași va fi sub cod PORTOCALIU

Județul Iași va fi sub cod PORTOCALIU de vijelii, grindină și averse torențiale. Meteorologii au emis o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 10 iunie, ora 15 – 10 iunie, ora 23.

În intervalul menționat, jumătatea de nord a Moldovei va fi grav afectată de aceste fenomene meteorologice severe. În această zonă, se vor înregistra vijelii puternice cu viteze la rafală de 70…90 km/h, care pot provoca pagube semnificative. Aceste vânturi puternice pot doborî copaci și pot smulge acoperișuri, creând pericole pentru locuitori.

Pe lângă vijelii, se așteaptă grindină de dimensiuni medii și posibil mari, care poate distruge culturi agricole și vehicule lăsate neprotejate. Locuitorii sunt sfătuiți să își protejeze autoturismele și să evite să lase obiecte în aer liber.

Vezi și: Fenomene meteorologice extreme.

Aversele torențiale vor fi deosebit de intense în nordul Moldovei. În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 25…40 l/mp și izolat pot depăși 50 l/mp. Aceste cantități mari de precipitații pot provoca inundații rapide, afectând locuințele și infrastructura.

Locuitorii din Iași și alte județe din nordul Moldovei trebuie să fie extrem de precauți. Este recomandat să evite deplasările inutile și să se asigure că obiectele din curți și balcoane sunt bine fixate. Șoferii trebuie să conducă cu prudență, deoarece vizibilitatea va fi redusă și există riscul de acvaplanare pe șosele.

Autoritățile locale din Moldova sunt în alertă maximă și pregătite să intervină în caz de necesitate. Echipajele de urgență sunt pregătite să acționeze rapid pentru a asigura siguranța populației și a minimiza efectele negative ale acestor fenomene extreme.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

iunie 14, 2024

Ziua Transportatorului. În fiecare an, în a...
Primăria Grajduri
Primăria Iași
Primăria Iași

iunie 14, 2024

Showroom auto la Palas! În perioada 21-23...