La Iași se limitează numărul donatorilor pentru a nu se ajunge în situația de a se arunca sângele.
Aceasta este de la 1 ianuarie situația de la Centrul de Transfuzii din Iași, iar managerul instituției, Alina Pleșu, spune că așa este și în alte centre de transfuzii din Moldova. Dacă în medie la Iași se înregistrau între 30 și maxim 60 de donatori pe zi, acum, numărul a explodat. Iar explicația este una simplă. Valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge a crescut de la 1 ianuarie de patru ori față de valoarea actuală. De la 67 lei la 280.
Centrul de Transfuzii din Iași
De obicei, la etajul unu, acolo unde au loc consultațiile și este sala de recoltare, rar găseai concomitent cinci sau șase donatori. Acum nu aveai loc să arunci un ac.
Directorul Centrului de Transfuzii din Iași a luat decizia de a limita numărul donatorilor. Motivele sunt multe. Personalul insuficient a dus la timpi de așteptare extrem de mari, dar și epuizarea fondurilor alocate tichetelor. De fapt, recunoaște medicul Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzii, creșterea valorii cardului de donator de la 67 la 280 de lei este explicația pentru sutele de donatori zilnic.
Directorul Centrului de Transfuzii din Iași, Alina Pleșu, admite că limitarea donatorilor vine și ca urmare a epuizării fondurilor
„Momentan am terminat pentru că a fost o anumită estimare, dar așteptăm, se suplimentează și primim. Oricum, donatorii care nu și-au primit drepturile din acest punct de vedere sunt contactați de noi în momentul în care le primim cardurile”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii din Iași, Alina Pleșu.
Citește și Angajări la Primăria orașului Târgu Frumos. Ce loc de muncă este liber
Directorul Centrului de Transfuzii din Iași, Alina Pleșu, este completată de asistentul medical Florin Croitoru.
„Excepțional. Noi suntem în deficit de personal undeva la 39% din 100%, dar anevoios ne-am descurcat. Creșterea bonurilor și au fost și niște cazuri mai speciale, niște accidente care au adus un număr mai mare de donatori. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Presupunem că după o perioadă o să se mai angajeze și personal. Măcar la 50% din normativ să fim sau știu, eu, o să elibereze de la Ministerul Sănătății. Să fim personal, să nu stea lumea să aștepte că s-au mărit timpii de așteptare, chiar dacă în ultimul timp se fac după programări, noi toți câțiva suntem și e foarte ok să vină oamenii la donat. Și eu sunt donator. Mă simt bine după ce donez”, a spus asistentul medical Florin Croitoru.
Decizia de a limita numărul donatorilor a fost taxată aspru de internauții ieșeni. Unii au pus sub semnul întrebării metoda de programare, altul a scris că românul nu donează pentru a salva vieți, ci pentru a se salva pe el.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!