Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Numărul părinților din Iași care au beneficiat de indemnizații de creștere a copilului în 2023 a scăzut

În comparație cu anul precedent, numărul părinților din Iași care au beneficiat de indemnizații de creștere a copilului în 2023 a scăzut. AJPIS a efectuat plăți în valoare de 24 de milioane de lei până la data de 31 octombrie 2023. Valoarea maximă a indemnizației acordate este de 8.500 de lei.

În timpul perioadei ianuarie-octombrie 2023, locuitorii din Iași care au solicitat indemnizații pentru creșterea copiilor au primit ajutoare în valoare de 24,2 milioane de lei. AJPIS Iași a acordat aceste sume pentru un total de 7.206 beneficiari. Un număr mai mic decât cel înregistrat în 2022.

Citește și ApaVital achiziționează 240 de tone de cărbune activ destinate Stației de Tratare Chirița

Atât mamele, cât și tații beneficiază de acest sprijin financiar acordat pentru a sta acasă cu copiii lor. Pentru a fi eligibili pentru indemnizația de creștere a copilului, părinții trebuie să fi lucrat cel puțin un an, în ultimii doi ani, înainte de a intra în concediu. Potrivit articolului 2, alineatul 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare, valoarea maximă a indemnizației este de 8.500 de lei lunar. Aceasta reprezintă 85% din cel mai mare salariu primit în cele 12 luni de muncă.

Numărul ieșenilor care primesc indemnizații de creștere a copilului a înregistrat o scădere semnificativă

Părinții au posibilitatea de a opta pentru un concediu de creștere a copilului de unu sau doi ani, iar în cazul în care se întorc mai devreme la serviciu, beneficiază de un stimulent de inserție. În Iași, numărul persoanelor care primesc acest stimulent a ajuns la 3.567, iar suma alocată pentru aceste indemnizații este de 2,7 milioane de lei.

La data de 7 aprilie 2021, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 26/2021, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Aceste modificări au fost introduse cu scopul principal de a stimula revenirea în activitatea profesională a persoanelor eligibile pentru indemnizația de creștere a copilului și de a asigura forța de muncă necesară desfășurării activităților economice.

În Parlament, trei deputați au depus două proiecte de lege care au ca obiectiv major creșterea indemnizației. Proiectul se aplică pentru pentru părinții care rămân acasă cu copiii. Astfel, cea mai mică indemnizație ar urma să fie majorată până la 1.800 de lei. Practic, cu 300 de lei mai mult decât în prezent. Cea mai mare sumă ce ar putea fi acordată unei mămici ar fi de 12.000 de lei. Adică cu 3.000 de lei mai mult decât în prezent. În plus, se dorește instituirea accesului prioritar la casieriile publice pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Stimulentul de inserție este acordat locuitorilor din Iași

Suma este de 1.500 de lei pentru cei care obțin venituri înainte ca copilul să împlinească vârsta de 6 luni sau un an în cazul copiilor cu dizabilități. Această sumă se plătește până când copilul împlinește 2 ani sau 3 ani în cazul celui cu dizabilități.

În cazul în care părinții obțin venituri după ce copilul împlinește 6 luni sau 1 an în cazul copiilor cu dizabilități, suma stimulentului este de 650 de lei. La sfârșitul lunii noiembrie 2023, angajații AJPIS au protestat din cauza nemulțumirilor legate de salarii. Aceștia sunt nemulțumuți de condițiile inadecvate de muncă și deficitul de personal.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

aprilie 12, 2024

12 consilieri de probațiune din județul Iași...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Licitația pentru construcția noului depou din Dacia...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Restricții de circulație pe Bulevardul Socola. Pe...
Primăria Târgu Frumos

aprilie 12, 2024

Ansamblu de dansuri populare la Târgu Frumos....