Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva: Mulțimea așteaptă în coadă de doi kilometri

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva: Mulțimea așteaptă în coadă de doi kilometri. Peste 120.000 de credincioși s-au închinat la moaștele depuse în fața Catedralei Mitropolitane. Printre ei, mulți copii însoțiți de părinți, frați sau bunici.

Delegație de preoți greci aduce mâna Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană din Iași. Racla sa este așezată alături de cea a Sfintei Parascheva, într-un baldachin cu flori. Anul 2023 a fost declarat de Patriarhia Română ca an comemorativ al cântăreților bisericești, făcând alegerea acestui sfânt cu atenție.

Vezi programul sărbătrii Sfintei Cuvioase Parascheva: Iași, 7-15 octombrie 2023.

Andrei Criteanul, compozitor de imnuri liturgice și canoane, rămâne în inimile pelerinilor. Rugăciunile și cântările sale continuă să îi ghideze pe cei care vin să se închine la moaștele sfinte.

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, mărturisește: „Sfântul îi îndeamnă pe credincioși să-și îndrepte gândurile către cele veșnice ale lui Dumnezeu”. Doi frați, de patru și nouă ani, vin din Dolj, alături de mama lor. Frigul și oboseala nu îi opresc.

Ce spun credincioșii?

Băiatul spune: „Îi cer noroc mamei, care muncește mereu și se întoarce târziu acasă”. Își dorește să petreacă mai mult timp cu ea. Mama mărturisește cu mândrie: „Sunt foarte mândră de ei. Sărutările lor îmi înlătură oboseala. Ce altceva să-mi doresc… să stau acasă și să nu mai lucrez?”

În rugăciunile copiilor se roagă pentru părinți, rude și chiar pentru animalele de companie. O fetiță roagă: „Mami, să stai puțin cu mine și să fii sănătoasă”. Tatăl adaugă: „Să se roage pentru ea, pentru noi, și pentru iepurele și cei doi căței ai săi”.

Au fost și cei care au fost mai agitați. O femeie spune: „Trebuie să mergem mai departe, chiar dacă e greu și se plictisește. Suntem deja aici de două ore”.

Peste 120.000 de pelerini au trecut până acum pe la raclă. 140 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale după leșin sau cădere, iar 10 au ajuns la spital.

Peste 6.000 de credincioși așteaptă răbdători în coada care se întinde pe aproape doi kilometri. Acesta este recordul zilei, cu pelerini venind din toate colțurile țării: 500 de autocare pline și oameni care au ales trenul.

Citește și: DNA Blochează Concertele de Sf. Parascheva.

Reporterul Știrilor PRO TV a stat de vorbă cu cei care așteaptă cu nerăbdare să se închine la raclă. Au împărtășit cum au străbătut un drum lung, cu gândul la cei dragi de acasă.

O femeie de 80 de ani se roagă pentru cei nouă copii și cei 30 de nepoți ai săi. O altă femeie vine să mulțumească Sfintei pentru vindecarea băiețelului ei grav bolnav.

Unii vin să ofere. O familie din Adjud a adus flori și mâncare din suflet pentru cei mai puțin norocoși.

Apogeul sărbătorii va fi sâmbătă, pe 14 octombrie, când se celebrează hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

Primăria Iași

decembrie 1, 2023

S-a decis la ultima ședință a Consiliului...
Primăria Schitu Duca

decembrie 1, 2023

În această zi plină de însemnătate și...
Primăria Butea

noiembrie 30, 2023

“Vă invităm la târgul de cadouri de...
Primăria Tomești

noiembrie 30, 2023

Investiția se va face din fonduri guvernamentale....