Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Peste 350.000 de pelerini sunt așteptați la Iași

Peste 350.000 de pelerini sunt așteptați la Iași. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat detalii importante pentru pelerinajul la moaștele Sfântei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, pe 8 octombrie, moaștele vor fi scoase din catedrală și depuse la baldachinul din curtea mitropoliei, înconjurate de flori. De asemenea, va fi adusă și racla cu moaștele unui sfânt tămăduitor. Pelerinii vor putea obține informații printr-un număr de telefon special dedicat acestui eveniment.

Capacitatea de cazare în Iași este aproape de 8.500 de locuri, toate fiind deja ocupate. Apartamentele în regim hotelier se găsesc tot mai greu, iar parohiile se pregătesc să primească pelerini gratuit. Baldachinul pentru primirea moaștelor a fost ridicat deja, iar pregătirile sunt în plină desfășurare. Pelerinajul oficial va începe marți, 8 octombrie, cu scoaterea raclei în procesiune la ora 6:30.

Anul acesta este special pentru Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod a declarat 2023 ca fiind un an omagial al pastorației și al bolnavilor

Astfel, moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon vor fi aduse din Muntele Athos, de la Mănăstirea Sfântul Apostol Pavel, și vor ajunge pe 9 octombrie, în jurul orei 20:00.

O noutate importantă în acest an este introducerea unui serviciu de informații pentru pelerini, prin intermediul a două numere de telefon. Acestea vor oferi detalii despre slujbe, informații legate de rând și diverse necesități precum mâncare și cazare.

Citește și: Noi proiecte majore de investiții pentru educația ieșeană

Pelerinii au început deja să sosească. Multe grupuri de voluntari sunt pregătite să ajute la organizarea evenimentului. „Venim din Suceava cu toată familia, ne închinăm acum la Sfântă”, afirmă o femeie care a ajuns devreme. O altă participantă, din București, explică că preferă să vină înainte de hram, când aglomerația este mai mică.

Organizarea pelerinajului este o provocare. Părintele Constantin Sturzu subliniază că au învățat din experiențele anterioare și că sunt deja sute de voluntari care se înscriu pentru a ajuta. „Așteptăm un număr similar de pelerini ca în anii anteriori”, adaugă el.

În prezent, toate locurile de cazare sunt rezervate, iar parohiile se mobilizează pentru a primi pelerinii. Dumitru Toma, preot paroh al Bisericii „Sfântul Lazăr”, menționează că au primit multe solicitări pentru cazare, dar nu pot accepta toți doritorii din cauza spațiului limitat. Voluntarii pregătesc mese gustoase și frumos prezentate pentru oaspeți, asigurându-se că fiecare pelerin se simte binevenit.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...