Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Premieră medicală la Iași: Tratament cu celule modificate genetic la o tânără de 22 de ani

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a realizat prima procedură de terapie celulară CAR-T, o premieră. Tratamentul inovator a fost aplicat unei tinere de 22 de ani, studentă la Școala Postliceală Sanitară Grigore Ghica din Iași, diagnosticată cu leucemie acută în septembrie 2022. După ce a încercat mai multe terapii la IRO, Iulia a primit această terapie revoluționară, care activează sistemul imunitar pentru a lupta țintit împotriva celulelor tumorale, fără a afecta țesuturile sănătoase.

Terapia CAR-T presupune recoltarea celulelor T din sângele pacientului, care sunt apoi modificate genetic într-un centru specializat din Elveția. Acestea sunt reintroduse în organism sub formă de perfuzie. Tânăra a primit infuzia de limfocite T la IRO Iași, după pregătirea necesară pentru această procedură de înaltă specializare.

Pacienta a recăzut după un transplant anterior de celule stem și a aflat că terapia CAR-T este singura soluție viabilă pentru starea ei. A stat 14 zile în spital după administrarea tratamentului și a depășit cu succes perioada critică. Medicii au confirmat că starea ei este stabilă, fără complicații majore.

„După chimioterapie și alotransplant, singura soluție a fost această imunoterapie CAR-T. Acest tratament oferă și șanse de vindecare într-un oarecare procent și sigur pentru fiecare pacient este o șansă importantă. Cel mai important lucru de subliniat e că în situația ei este cam unica șansă de supraviețuire pe termen lung, acest tratament.”, a explicat Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO Iași.

Această terapie inovatoare este aprobată în România doar pentru anumite forme de cancer de sânge, inclusiv limfomul malign difuz și leucemia acută limfoblastică. IRO Iași a început demersurile pentru tratamentul tinerei în luna iulie 2023, fiind un pas important pentru extinderea accesului la acest program național.

Pe lista de așteptare a IRO Iași se află peste 55 de pacienți din întreaga țară, tratamentul fiind gratuit pentru pacienții eligibili.

Primăria Iași
Primăria Iași

octombrie 22, 2024

Bani de chirie pentru studenții ieșeni fără...
Primăria Pașcani

octombrie 22, 2024

Primăria municipiului Pașcani finalizează pregătirile pentru instalarea...