Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Primul pasaj peste un drum național din județ va fi construit la Miroslava

Primul pasaj peste un drum național din județ va fi construit la Miroslava. Vor fi amenajate trei piste de biciclete.

Pasajul care va traversa Centura Iași-Sud este dedicat exclusiv bicicliștilor, nu pietonilor. Acest proiect face parte din planul de dezvoltare a unei rețele de piste pentru bicicliști, iar autoritățile locale sunt în căutarea unui proiectant și constructor pentru finalizarea lucrărilor.

Cu finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu, Primăria Miroslava a demarat licitația pentru acordarea contractului de proiectare și construcție a 8,4 km de piste de biciclete. Procesul începe de la suma estimată de 7,5 milioane de lei.

Construirea unui pasaj peste Centura Iași-Sud

O provocare pentru firma câștigătoare a licitației constă în construirea unui pasaj peste Centura Iași-Sud, având o lungime de 159 de metri și o înălțime maximă de 6,3 metri între planșeu și carosabilul Variantei Ocolitoare DN 28D. În plus, conform documentației licitației, pasajul va trebui să fie dotat cu 10 stâlpi de iluminat echipați cu lămpi de tip LED de 300 W, care vor fi conectați la rețeaua de iluminat public a localității, scrie ZDI.

Trei sectoare pentru cei 8,4 km de piste

Cei 8,4 km de piste sunt împărțiți în trei sectoare, pornind din centrul localității reședință a comunei. Prima porțiune, lungă de 1.575 de metri, va fi amenajată în localitatea Miroslava, de-a lungul străzii Stadionului. Potrivit studiului de fezabilitate, tronsonul începe de la Primăria Veche (Creșa Miroslava) și se încheie la intersecția cu strada George Topîrceanu. Acest tronson va fi accesibil locuitorilor din zona străzii Stadionului și a străzilor învecinate, unde locuiesc persoane active care lucrează în industria IT și preferă mijloacele de transport ecologice.

Cel de-al doilea sector, în lungime de 2.575 de metri, va fi construit de-a lungul DC 28 din Miroslava către Balciu, până la stația AFJ Beton.

Ultimul și cel mai lung sector, de 4.250 de metri, va urma traseul DJ 248A din Miroslava spre Vorovești prin Valea Ursului. Aici se preconizează un trafic intens de bicicliști, deoarece în ultimii 10 ani s-au construit multe locuințe noi, unde familiile tinere cu copii s-au mutat.

Citește și Cea de-a doua lună de toamnă debutează cu acces gratuit la muzee

Mulți locuitori din aceste zone doresc să se deplaseze către centrul localității Miroslava cu bicicleta, către instituțiile publice, școli sau magazine, conform studiului de fezabilitate. Pe acest sector se planifică construirea unui pasaj peste șoseaua de centură.

Se așteaptă ofertele până pe 14 octombrie și acestea vor fi evaluate pe baza mai multor criterii.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...