Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Proiectul de hotărâre privind necesitatea ajustării prețurilor energiei termice la Iași pe masa consilierilor locali

Proiectul de hotărâre privind necesitatea ajustării prețurilor energiei termice la Iași pe masa consilierilor locali.

În ședința din 31 iulie 2024, Consiliul Local va discuta și va lua în considerare un proiect de hotărâre referitor la modificarea prețurilor energiei termice furnizate de sistemul centralizat de termoficare către locuitorii, instituțiile publice și companiile din Municipiul Iași.

Prețurile gigacaloriei în Municipiul Iași nu au suferit modificări din 2019, când au fost stabilite în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 425 / 2019.

De atunci, costul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice a rămas neschimbat la 323,52 lei pentru consumatorii casnici și 324,45 lei pentru cei noncasnici. În același timp, prețul pentru energia termică facturată populației (plătit de consumatori) a rămas constant la 206,21 lei.

Cum se ia decizia?

Pe lângă evoluțiile economice bine-cunoscute, care includ inflația și creșterea explozivă a prețurilor combustibililor, Primăria Municipiului Iași se vede nevoită să ajusteze prețurile energiei termice produse în sistemul centralizat din cauza deciziilor luate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din București.

ANRE stabilește tarifele locale ale agentului termic în funcție de costurile activităților de producere, transport, distribuție și furnizare, inclusiv cheltuielile cu combustibil, materiale, apă, energie termică, personalul și protecția mediului.

Cu toate acestea, Primăria Iași va depune eforturi suplimentare pentru a menține prețul gigacaloriei la un nivel rezonabil pentru populație, de 299,89 lei/gigacalorie. Această intenție a fost anunțată încă din noiembrie 2023 printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local publicat pe site-ul Primăriei.

Situația comparativă cu alte orașe

În Municipiul Iași, sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare un total de:

  • 21.269 apartamente,
  • 171 agenți economici,
  • 138 instituții publice.

Printre acestea se numără 81 instituții de învățământ, cu un total de:

  • 145 de clădiri,
  • și 10 spitale, cu 27 de clădiri aferente.

Sarcina termică vândută în Municipiul Iași în anul 2023 este de aproximativ 202.105 MWh/an. Din acest total, aproximativ 98.252 MWh/an sunt destinate clienților casnici, iar aproximativ 103.853 MWh/an clienților non-casnici.

Citește și Calendarul evenimentelor din Arhiepiscopia Iaşilor de săptămâna viitoare (29 iulie – 3 august 2024)

Se observă că modificarea tarifelor reglementate de către ANRE nu afectează doar Municipiul Iașiâ. Ci este o tendință la nivel național, conform tabelului atașat.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...