Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Proiectul turnului de 155 de metri din Elena Doamna a fost îngropat definitiv de judecători

Proiectul turnului de 155 de metri din Elena Doamna a fost îngropat definitiv de judecători. La trei luni după ce putea deschide sticla de șampanie, omul de afaceri Cristin Zămoşteanu a pierdut lupta cu municipalitatea. Curtea de Apel i-a respins cererea ca Primăria să fie obligată la prelungirea valabilității certificatului de urbanism aferent investiției.

Citește și Contractele de închiriere a celor 11.000 de locuri de parcare de reședință verificate de angajații Primăriei Iași

Dacă la intersecția cu strada Anastasie Panu se va construi ceva, va fi o clădire mult mai modestă. Mai ales că o parte a terenului pe care trebuia ridicat turnul aparține municipalității, scrie ziaruldeiasi.ro.

Proiectul turnului de pe Elena Doamna a fost lansat în 2008.

Acesta urmând să fie construit pe o suprafață de 1.559,5 mp, din care 679,5 mp au fost puse la dispoziția investitorului de către Primărie. Certificatul de urbanism a fost aprobat de Consiliul Local în mai 2009 în favoarea SC Investexpert SRL. Criza economică care a afectat dintru început domeniul imobiliar a împiedicat însă ridicarea turnului. În 2017, firma controlată de Zămoşteanu, M.Chim SRL, a cumpărat terenul SC Investexpert SRL, care se adăuga astfel unei suprafețe pe care investitorul o cumpărase alături.

Citește și Peste 350 de studenți din cadrul UAIC din Iași vor beneficia de un program acreditat de formare antreprenorială

După încă un an, M.Chim a demarat procedura de autorizare a lucrărilor de consolidare a versantului și de construire a parcării subterane. În ianuarie 2020, Primăria a emis un nou certificat de urbanism. Certificat care modifica proiectul inițial. De data aceasta, avizându-se construirea unui imobil de birouri, cazare și apartamente în regim hotelier, spații comerciale și parcare subterană.

La sfârșitul lui 2020, M.Chim a solicitat prelungirea valabilității certificatului de urbanism, cererea fiind respinsă însă de Primărie, cinci luni mai târziu.

Ca urmare, M.Chim SRL s-a adresat instanței, cerând obligarea municipalității la reînnoirea certificatului. Reprezentanții societății au invocat faptul că municipalitatea nu explicase motivele concrete pentru care refuzase prelungirea, mai ales că firma nu aducea nicio modificare proiectului deja aprobat. Primăria se mulțumise să precizeze că legislația din domeniul urbanismului se modificase între timp, iar proiectul nu mai corespunde acestora.

Abia în instanță, reprezentanții municipalității au explicat în ce consta problema. M.Chim deținea  în proprietate doar 880 mp din cei 2.202 mp aferenți proiectului. În plus, terenul cumpărat de M.Chim în 2017 se afla în zona de protecție a Iașului vechi. Planul urbanistic zonal aprobat în 2009 prevedea un coeficient de utilizare a terenului de 21, în timp ce în prezent se mai permite o valoare de maxim 4.

Citește și HCLTech, companie de top în domeniul consultanței și serviciilor IT a deschis un nou Centru Global de Livrări servicii în Iași

Prelungirea valabilității certificatului de urbanism ar fi permis în continuare M.Chim să obțină autorizația de construire. S-ar fi încălcat astfel normele urbanistice în vigoare acum, chiar dacă în 2009 ele erau respectate.

Magistrații Tribunalului au admis cererea M.Chim, obligând Primăria să prelungească valabilitatea certificatului de urbanism. Aceasta și pentru că municipalitatea nu ceruse niciodată elaborarea unei noi documentații urbanistice, dacă aprecia că cea veche nu mai este valabilă. De asemenea, Primăria putea refuza eliberarea certificatului de urbanism doar în cazul în care s-ar fi solicitat o modificare a acestuia. Or, nu era cazul.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

aprilie 12, 2024

12 consilieri de probațiune din județul Iași...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Licitația pentru construcția noului depou din Dacia...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Restricții de circulație pe Bulevardul Socola. Pe...
Primăria Târgu Frumos

aprilie 12, 2024

Ansamblu de dansuri populare la Târgu Frumos....