Prototipurile de inimi artificiale destinate atât adulților, cât și copiilor vor fi supuse unor teste pe animale.
Din 2025, prototipurile de inimi artificiale pentru adulți și copii, create și dezvoltate de echipa MAVIS de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, vor fi supuse testelor pe animale.
Trei milioane de euro pentru implementarea acestui tip de testare
Ionuț Nistor, coordonatorul Centrului de Transfer Tehnologic al UMF Iași, a anunțat că, datorită parteneriatului stabilit între universitatea ieșeană și Universitatea Aachen din Germania, a fost obținut un credit în valoare de trei milioane de euro, care va facilita implementarea acestui tip de testare.
Ionuț Nistor a subliniat că este esențial să se realizeze replicarea modelului în cel puțin o sută de exemplare, pentru a putea fi introdus într-o producție de serie.
”Al doilea plan și proiect este de a testa acest concept pe model animal, lucru care este extrem de complicat și necesită o infrastructură necesară din echipă multidisciplinară, chirurg, laborator de cercetare care să-ți permită să ai o linie de animale la care poți să inseri acest tip de dispozitiv și doi să ai aceste dispozitive de care vă spuneam, mature tehnologic.
Lucru care se poate realiza este un grant pe care îl dezvoltăm împreună cu colegii noștri din Aachen. Este un proiect de 3 milioane de euro în cadrul aplicației Pathfinder a Uniunii Europene și care ne va permite să mergem până la acest model de testare pe animale”, a spus Ionuț Nistor.
În cadrul finalei competiției internaționale „Heart Hackathon” din Japonia, echipa MAVIS a fost premiată pentru al doilea an la rând cu titlul de „Cea mai avansată inimă artificială”. De asemenea, cu două zile în urmă, la Gala Studenților 2024, echipa a primit un premiu de 10.000 de lei pentru „Performanță în Cercetare și Inovare”, oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!