Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Scurt istoric al comunei Ungheni

Comuna Ungheni are o istorie îndelungată, cu mențiuni documentare datează încă din anul 1443. În perioada medievală, satul Ungheni, alături de Beriești și Mânzatești, a fost parte a proprietății Mănăstirii Galata și apoi a Mănăstirii Sfântul Sava. În secolul XVIII, Ungheni era un nod comercial important, situat pe drumurile comerciale ce conectau Moldova cu Rusia. Anul 1868 a marcat începutul construirii căii ferate Iași-Ungheni, cu gara și podul metalic peste Prut, transformând satul într-un punct de frontieră și stimulându-i dezvoltarea. În 1907, Ungheni avea 411 locuitori, un spital, un post telefonic și unul de jandarmerie.

Satul Mânzatești este menționat pentru prima dată în 1583, când Petru Schiopul Voievod a dăruit Mănăstirii Galata un sat pe Jijia, menționat și în acte domnești ulterioare. În 1907, Mânzatești avea 427 de locuitori, o școală și o biserică. Astăzi, Mânzatești are peste 860 de locuitori, 300 de gospodării, o școală gimnazială, o grădiniță și o biserică.

Citește și: Topul companiilor ieșene profitabile.

Coada Stancii apare în documente din a doua jumătate a secolului XIX și a fost inițial parte a comunei Holboca, apoi Golești și, din 1930, comuna Bosia.

Satul are aproape 650 de locuitori, 270 de gospodării și o școală primară.

Bosia a fost numită prima dată în jurul anului 1850 „Dicționarul geografic al României” din 1898. Aceasta având o populație de 1.376 de locuitori și fiind descrisă ca având trei biserici și alte facilități. Astăzi, Bosia este centrul administrativ al comunei Ungheni, având peste 1.900 de locuitori, 725 de gospodării, o școală gimnazială, o grădiniță, biserică, dispensar de medicină umană și veterinară.

În ultimele decenii, comuna Ungheni a cunoscut o dezvoltare semnificativă, impulsionată de implementarea unor proiecte de infrastructură și modernizare. Aceste inițiative au vizat îmbunătățirea infrastructurii rutiere, extinderea rețelelor de apă și canalizare, precum și renovarea și dotarea instituțiilor publice. Aceste eforturi contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor. Totodată contribuie la atragerea de noi investitori, consolidând astfel dezvoltarea economică și socială a comunei.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...