Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Sfințirea bisericii din Ion Neculce

Sfințirea bisericii din Ion Neculce. Sâmbătă dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul comunității din localitatea Ion Neculce, județul Iași. Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii și apoi a oficiat Sfânta Liturghie.

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din localitatea Ion Neculce, dar și pentru cei din apropierea orașului Târgu Frumos: sfântul lăcaș a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit biserica. Acesta a binecuvântat zidurile cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. Apoi, conform rânduielilor liturgice, a pecetluit Masa Sfântului Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat ca Sfânta Liturghie este un schimb de daruri: „Am venit astăzi la Sfânta Liturghie să Îi mulțumim lui Dumnezeu. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu, punând în mâinile noastre această biserică și să I‑o oferim. Și Dumnezeu, primind în mâinile Sale biserica, ne‑o dăruiește din nou sfințită, binecuvântată, plină de har și de putere. Sfânta Liturghie este acest schimb de daruri.

Citește și: Vaslui: Varianta ocolitoare vine cu exproprieri

Noi oferim daruri lui Dumnezeu, viața noastră, biserica noastră. Dumnezeu, generos cum este, nu ne dăruiește ceva, ni Se dăruiește pe Sine. Acesta este testamentul așezat pe Sfânta Masă, testamentul Domnului Hristos. Știți, prin testament, noi lăsăm ceva urmașilor. Dumnezeu, prin testamentul Său, Se lasă pe Sine nouă, Se dăruiește pe Sine nouă. Și acest schimb minunat de daruri se împlinește în mod special în biserică, în mod special în timpul Sfintei Liturghii, Sfânta Liturghie și Sfânta Biserică fiind spațiile în care noi auzim inima lui Dumnezeu bătând în inima noastră”.

La sfârșitul slujbei, drept răsplată pentru lucrările de înnoire, IPS Părinte Teofan a oferit preotului paroh Cristian Bozariu hirotesia întru iconom, iar tuturor celor care s‑au implicat în aceste lucrări, ierarhul le‑a acordat distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Biserica iniţială a fost ctitoria cronicarului Ion Neculce (1672‑1745), datând din perioada domniei lui Grigore al II‑lea Ghica şi a păstoririi Mitropolitului Antonie al Moldovei (1730‑1740). În anul 1895 a fost mutată în satul Prigoreni, în locul ei fiind construită o altă biserică din lemn (1938), primind hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Vitregiile vremurilor au şubrezit‑o, în anul 1969 fiind desfăcută. În anul 1971 s‑a început construirea unei noi biserici de lemn, pe acelaşi amplasament, cu un ajutor substanţial primit de la Mitropolia Moldovei şi Sucevei şi cu sprijinul acordat de Departamentul Cultelor şi de autorităţile locale. Nici de această dată biserica însă nu a rezistat foarte mult timp. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, lăcaşul de cult a fost refăcut complet, tot din lemn, respectându‑se întru totul arhitectura vechii biserici. Sub streaşina lăcaşului de cult se află mormântul cronicarului Ion Neculce.

Sursa: ziarullumina.ro

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook, pentru a fi primul informat din județul tău!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...