Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

SRU se scumpește pe zi ce trece

Un milliard de lei este suma suplimentară pe care o vom plăti pentru construirea Spitalului Regional de Urgență. Guvernul va actualiza indicatorii tehnico-economici în această lună. Hotărârea precedentă datează din mai 2019: la acel moment, valoarea investiţiei era estimată 2,4 miliarde lei. În ultimii patru ani, pandemia şi războiul din Ucraina au provocat o creştere semnificativă materialelor de construcţie.

În acelaşi timp, soluţia tehnică iniţială pentru SRU a suferit mai multe modificări: de la recompartimentări interioare şi până la creşterea înălţimii complexului de clădiri.

Vezi și: Iașul în frunte pentru construirea SRU.

În prezent, valoarea estimată a proiectului este de 3,3 miliarde lei (ambele sume cuprind TVA), ceea ce înseamnă o majorare de 37% (893.262.806 lei, în cifre absolute). Din aceşti bani au fost cheltuiţi abia 35 milioane lei şi sunt licitaţii în desfăşurare de circa 80 milioane lei – procedura pentru lucrările principale ar urma să fie lansată până la finalul acestui an.

Ce se va întâmpla?

Conform celor de la ZDI, Guvernul va adopta o decizie similară şi în cazul SRU Cluj. Spitalul clujean valora, în 2019, 2,6 miliarde lei, iar noii indicatori actualizează nivelul investiţiei la 3,4 miliarde lei. Deocamdată, pentru SRU Craiova, încă nu a fost întocmit un proiect de actualizare.

„Pe parcursul elaborării proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie a apărut necesitatea modificării soluţiei tehnice iniţiale, ca urmare a optimizării şi actualizării acesteia în conformitate cu prevederile legislative în domeniu, intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat în anul 2019”, este justificarea care apare în proiectul de hotărâre de guvern.

Mai multe puteți citi AICI!

Fondurile pentru construirea SRU Iaşi sunt asigurate de către Comisia Europeană (fonduri nerambursabile) şi de către guvern prin intermediul unui credit contractat la Banca Europeană de Investiţii. Sumele suportate de fiecare parte sunt similare, cu un aport mai mare din partea UE.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

Primăria Iași
Primăria Iași

decembrie 8, 2023

Într-o ședință extraordinară desfășurată în luna octombrie...
Primăria Țuțora