Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Teiul mai batrân decât Iașul

Lângă mănăstirea Bârnova se află un tei hibrid a cărui vârstă este aproximată la peste 680 de ani. Teiul, cu denumirea stiințifică ”Tilia haynaldiana”, este cel mai bătrân arbore din cei seculari aflați în județul nostru. Prima atestare istorică a Iașului datează din timpul domniei lui Alexandru cel bun, adică 1408. Pe atunci, teiul hibrid avea deja aproape 57 de ani și vreo 14 cm în diametru. În 1564, Iașul devena capital Principatului Moldovei, iar teiul depășea vârsta de 201 ani. Copacul din Bârnova a fost martorul tăcut al jafului tătarilor din 1513 sau incursiunea polonezilor din 1686.

În timpul domniei lui Ieremia Movilă, aici exista o mănăstire cu o bisericuță din lemn. Între anii 1626 și 1629, când teiul avea aproape 275 de ani și vreo 83 de cm în diametru, domnitorul Miron Barnovschi a zidit biserica mănăstirii Bârnova. Prin 1666, domnitorul Eustratie Dabija a fost cel sub domnia căruia s-a încheiat edificare mănăstirii.

Citește un alt articol: Bani pentru drumul județean din Coarnele Caprei.

Prin 1728, când teiul ”împlinea” circa 377 de ani și avea 113 cm în diametru, Iașul a fost afectat grav de o epidemie de friguri. Domnitorul de atunci, Grigore al II-lea Ghica, împreună cu curtea sa, s-a refugiat pentru o vreme la mănăstirea Bârnova, prilej cu care au fost refăcute clădirile din incintă și s-a amenajat zidul împrejmuitor. Cu alte cuvinte, la acea dată, mănăstirea Bârnova putea fi considerată capitala Moldovei, iar teiul era umbrarul domnitorului. În 1859, teiul a fost martorul unirii Principatelor Române. Conform unei fotografii din 1900, acolo erau doi tei, dar unul a ”pierit”. Lângă mănăstirea Bârnova există teiul hibrid, cel mai bătrân arbore secular din zonă.

Primaria Miroslava

septembrie 29, 2023

Siguranța elevilor este o prioritate pentru Primăria...
Primăria Iași

septembrie 29, 2023

Criza abandonului animalelor de companie: Iașul se...
Primăria Iași

septembrie 29, 2023

Consiliul Local va avea astăzi în dezbatere,...
Primăria Iași

septembrie 28, 2023

În acest an, Sărbătorile Iaşului promit o...