Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Un ieșean a utilizat în mod abuziv numărul de urgență 112. Peste 15.000 de apeluri în ultimele opt luni ale anului

Un ieșean a utilizat în mod abuziv numărul de urgență 112. Peste 15.000 de apeluri în ultimele opt luni ale anului.

Un ieșean a folosit în mod excesiv numărul de urgență 112 de peste 15.000 de ori în ultimele opt luni ale anului. În total, peste un milion și jumătate de apeluri au fost primite la 112 de la începutul anului până în prezent.

Aceste apeluri au fost efectuate fie din greșeală, fie fără a transmite vreo informație, fie ca apeluri abuzive care au fost ofensatoare pentru operatori, conform anunțului făcut de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

2,7 milioane de apeluri non-urgente primite

Acestea constituie peste jumătate din totalul celor aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente primite în această perioadă.

Colonelul Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a dezvăluit că în anul 2024 au fost înregistrate un total de 163.000 de apeluri abuzive la numărul de urgență 112. Aceste apeluri au fost efectuate de persoane care au făcut glume de proastă calitate sau au adresat injurii operatorilor. Conform datelor prezentate, trei sferturi dintre apelanții abuzivi au fost adulți.

„Apelul abuziv este atunci când o persoană sună în mod intenţionat la 112, fără a avea o urgenţă şi încarcă acest serviciu de urgenţă cu apeluri care nu sunt necesare. În cazul apelului fals, persoana sună şi descrie o potenţială urgenţă, iar atunci când ajung echipajele la faţa locului constată că acea urgenţă nu se confirmă”, a explicat Cătălin Chirca.

În județul Mureș, o persoană a apelat de 7.109 ori numărul de urgență 112 de la începutul anului, în timp ce o altă persoană din județul Botoșani a apelat de 5.160 de ori.

Conform legii, Serviciul de Telecomunicații Speciale raportează cazurile de apeluri abuzive către 112 către Poliția Română pentru identificare și sancționare.

Citește și Tabere de primire a sinistraților au fost organizate în județele Iași, Vaslui și Galați

Apelurile abuzive către serviciul de urgență 112 sunt pedepsite cu amendă de până la 2.000 de lei, iar în cazul în care echipele de intervenție sunt chemate în teren și constată că a fost o alertă falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în decurs de un an, poate atrage o amendă între 4.000 și 8.000 de lei.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...