Un profesor de la TUIASI și fiul său au primit un premiu de 10.000 de dolari din partea AMD. Au creat un concept de dronă-scut, care vânează drone kamikaze.
Prof. univ. dr. ing. Dan Dobrea, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a câștigat primul loc la un prestigios concurs internațional organizat de compania AMD, creând un proiect alături de fiul său, Matei-Ștefan, elev la Colegiul Național Iași.
Jurații au fost impresionați de creativitatea celor doi, care au realizat un concept unic, inspirat de luptele din războiul declanșat de Rusia în Ucraina: o dronă tip scut, autonomă, care poate distruge alte drone-kamikaze, protejând obiective de infrastructură, dar și vieți omenești.
Profesorul, alături de fiul său, au câștigat marele premiu de 10.000 de dolari, care le-a fost decernat chiar de către CEO-ul companiei AMD, Lisa SU, în San Francisco – SUA. Proiectul a fost parte a secțiunii Robotics AI, în cadrul concursului AMD Pervasive AI Developer. Conform descrierii realizate de companie, proiectul își propune să extindă acoperirea AI în cât mai multe zone ale activității AMD, pentru a dezvolta inovații revoluționare cu privire la utilizarea inteligenței artificiale.
Cei doi descriu în fișa proiectului că războiul din Ucraina a schimbat felul în care ne raportăm la luptele moderne. S-a văzut cum, folosind drone ieftine, controlate de la distanță, pot fi distruse echipamente militare de milioane sau chiar zeci de milioane de euro. Iar combaterea lor în mod tradițional, cu rachete sau echipamente sol-aer, nu e doar complicat (fiind dronele de atac sunt mici, de două – patru kilograme, și foarte ieftine), ci și scump.
Practic se lansează rachete care ajung să coste sute de mii de dolari pentru a doborî o dronă de 500 de dolari încărcată cu explozibil.
Până de curând, singura apărare fezabilă și ieftină consta în blocarea semnalului audio-video către aceste drone în apropierea țintelor. Dar în momentul de față, sunt drone care pot să își corecteze cursul și să identifice ținte chiar și atunci când pierd contactul cu operatorul uman care le controlează de la distanță.
De aceea, proiectul propus de profesorul TUIASI și fiul său implică programarea unei drone care să acționeze pe partea de protecție.
„Problema prezentată a fost rezolvată prin dezvoltarea unui sistem autonom, a unei drone, care păzește o anumită zonă, identifică autonom alte drone agresor, le urmărește și în final se lovește de ele, protejând astfel obiectivul desemnat ca țintă de distrugere de către dronele-agresor. Din câte știm până acum, un sistem similar nu există.
Citește și Cursuri gratuite de anatomie pentru admiterea la UMF Iași
Deoarece identificarea, urmărirea și distrugerea dronelor inamice se va face doar pe baza informațiilor video, acest sistem nu este afectat de nicio tehnică de bruiaj și, în plus, o dronă ieftină va fi folosită pentru a distruge o altă dronă ieftină. Pe baza acestui dispozitiv, echipamentele militare costisitoare vor fi protejate, dar, mult mai important, pot fi salvate vieților oamenilor”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Dobrea în propunerea de proiect.
Dezvoltatorii care s-au înscris la competiție au fost încurajați să creeze aceste proiecte utilizând hardware-ul dezvoltat de AMD, putând să se înscrie pe 3 categorii: Generative AI, Robotics AI și PC Ai. Fiecare categorie a avut un premiu de 10.000 de dolari pentru primul loc, iar locurile doi și trei au avut mai multe proiecte selectate care au obținut diverse recompense.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!