Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Unda verde pentru trenul metropolitan

Unda verde pentru trenul metropolitan. Ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1.168/2024, publicat în Monitorul Oficial, prevede modificarea Anexei la Ordinul nr. 1.448/2023, incluzând trenul metropolitan Iași în lista proiectelor aprobate și propuse pentru implementare.

Ordinul nr. 1.168/2024 mandatează Compania Națională de Căi Ferate CFR SA să constituie parteneriate și să încheie protocoale pentru implementarea proiectelor prevăzute. Printre care se numără și extinderea transportului terestru prin dezvoltarea serviciilor de tren urban și metropolitan în Zona Metropolitană Iași. Traseul trenului metropolitan va avea o lungime de 81,3 km, cu o investiție totală estimată la 1,4 miliarde de euro.

Proiectul trenului metropolitan reprezintă o idee mai veche a autorităților locale. Și are ca scop creșterea mobilității în Zona Metropolitană Iași, care include municipiul Iași și comunele învecinate. Potrivit primarului Mihai Chirica, modernizarea și extinderea transportului public este o prioritate majoră. Asta în contextul în care populația e în continuă creștere, care a depășit 500.000 de locuitori.

Citește și: Vom avea tren metropolitan?

Traseul propus al trenului metropolitan va traversa orașul de la vest la est. Pornind din apropierea Antibiotice SA, continuând spre Canta și strada Rampei, trecând prin Gară și Gara Internațională „Nicolina”. De asemenea, va include puncte importante precum zona Socola, cu un punct intermodal major în zona Frumoasa și o parcare de tip park and ride la Gara Socola. Apoi va ajunge până la Holboca și ieșirea spre Cristești. Proiectul va fi coordonat și în funcție de rețeaua de linii de tramvai din oraș, precum și de transportul auto din localitățile învecinate.

Citește articolul integral pe Moldova Invest

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Popricani
Primăria Iași

iulie 12, 2024

CTP adoptă măsuri pentru a combate efectele...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/a58107f743169abb4bf9534376afd855.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130