Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Vom avea tren metropolitan?

La ultima ședință de Consiliu Local s-a ridicat problema trrenului metropolitan, atât de dezbătutâ în ultimii ani.

„Avem nevoie să actualizăm documentaţia de mobilitate care a fost predată Primăriei Iaşi în 2021 şi din acea documentaţie să extragem şi să detaliem proiectul trenului metropolitan. S-a deschis apelul pe Programul de Transport unde există un capitol special dedicat trenurilor metropolitane din polurile urbane din ţară.

Propunerea este să suplimentăm cu 110 mii lei, sursa fiind impozitul plătit de persoanele juridice pentru clădiri.”, a propus consilierul Eduard Boz. Acesta este şi directorul Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi. Banii vor veni din fondul de rezervă, la propunerea primarului, în locul unei „creşteri artificiale a taxelor şi impozitelor”.

Citește și: Cel mai spectaculos traseu feroviar în România.

În bugetul pe anul în curs, suma iniţială prevăzută pentru documentaţia trenului metropolitan era de 90 de mii de lei. Propunerea a fost votată în unanimitate.

Proiectul trenului urban bate pasul pe loc din 2021, când Consiliul Judeţean, Primăria Iaşi şi comunele Leţcani, Holboca, Miroslava, Ciurea şi Tomeşti au semnat un parteneriat cu Compania Naţională de Căi Ferate şi cu Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii.

În martie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat pentru anul 2023 apeluri în valoare de 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport. Programul Transport include în lista oportunităţilor strategice. Complexul feroviar metropolitan Bucureşti şi trenurile metropolitane în Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara se află printre acestea.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Popricani
Primăria Iași

iulie 12, 2024

CTP adoptă măsuri pentru a combate efectele...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/aa07da2049e89d16ceb613930e1fca9d.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130