Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Urbanism

Pasaje subterane pe europeană, la Lețcani și Podu Iloaiei

Două pasaje pietonale subterane vor fi amenajate în Târgu Frumos şi Podu Iloaiei cu fonduri PNRR. Proiectele fac parte dintr-un program naţional iniţiat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Execuţia trebuie finalizată până în anul 2026. Săptămâna trecută a fost semnat un contract de finanţare pentru realizarea documentaţiilor, iar zilele trecute, autoritatea centrală a lansat licitaţia. Contractul are o valoare de circa un milion de lei şi prevede întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului pentru autorizarea lucrărilor. Documentaţiile tehnice au termen de execuţie finalul anului 2024.

Pasajul din Podu Iloaiei va fi în zona Primăriei, pe drumul european, între cele două treceri de pietoni existente. În zona amplasamentului propus, sunt mai multe obiective de interes public: unităţi şcolare, biserică, sediul poliţiei şi un spital. „Amplasamentul din oraşul Podu Iloaiei este înregistrat în evidenţele Poliţiei Rutiere ca fiind un punct negru ca urmare a accidentelor produse în perioada 2015 – 2019”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

Citiți și: Restricții de circulație în Târgu Frumos.

În cazul oraşului Tg Frumos, pasajul pietonal subteran este propus în zona sediului Primăriei, unde se află în prezent o trecere de pietoni. În zonă, sunt, de asemenea, diverse obiective cu destinaţii administrative, educaţionale, economice şi spirituale – primărie, şcoală generală, liceu, biserică.

Care este scopul proiectului?

Conform CNAIR, construcţia celor două pasaje are ca scop principal prevenirea accidentele rutiere. Studiile de fezabilitate în ambele situaţii trebuie să cuprindă, printre altele: planul de situaţie al amplasamentului (soluţii de amplasare, dimensiuni proiect, desene iniţiale etc.), lucrările de adaptare (trotuare, sisteme de canalizare etc.), fazele operaţiilor de excavare, o evaluare de costuri şi un grafic de execuţie. „Pentru zona influenţată de pasajul subteran, studiile de teren trebuie efectuate şi întocmite cât se poate de extins şi de exact”, se mai arată în documentaţia de atribuire. (sursa Ziarul de Iași)

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!