Un hotel sau un bloc de locuințe ar putea fi constuit în curtea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”.
În curtea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” există posibilitatea apariției unui hotel sau a unui bloc de locuințe. O parte din curtea colegiului, înregistrată în documentele Primăriei ca spațiu verde, s-a dovedit a fi de fapt o proprietate privată. Proprietarii au depus trei cereri de obținere a certificatelor de urbanism pentru construirea unor clădiri înalte pe o mică porțiune din teren.
În luna mai a anului 2022, Dumitru și Maria C. au depus o cerere la Primăria pentru obținerea a trei certificate de urbanism pentru un teren cu o suprafață de 550 mp. Unul dintre certificate era pentru construirea unor locuințe colective și spații comerciale. Al doilea pentru construirea unui hotel, iar al treilea pentru construirea unui sediu de firmă, potrivit zdi.ro
Toate cele trei cereri au fost respinse
În primul rând, terenul se afla în incinta Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” și era înscris în Registrul spațiilor verzi din municipiu. Iar schimbarea destinației, reducerea suprafețelor sau strămutarea spațiilor verzi era interzisă conform regulamentelor. În plus, terenul se afla într-o zonă mixtă. Iar construcțiile noi puteau fi realizate doar conform planurilor urbanistice zonale, care nu existau în acea perioadă.
Dupa ce Primăria a respins cererile lor, petenţii s-au adresat Tribunalului solicitând anularea parţială a Registrului spaţiilor verzi, în vederea eliminării celor 550 mp. Deoarece terenul le aparţinea în proprietate, aceştia se simţeau împiedicaţi în utilizarea lui. În plus, terenul era clasificat ca fiind parte a unei curţi-construcţii.
Amplasarea terenului în curtea Colegiului
Conform legislaţiei, terenurile din această categorie, aflate în proprietate privată, nu pot fi considerate spaţii verzi decât după ce sunt expropriate. Primăria nu iniţiase niciun proces de expropriere, ci pur şi simplu includase terenul lor în lista spaţiilor verzi din oraş.
Reprezentanţii municipalităţii au menţinut argumentele respingerii cererilor. Aceștia au arătat că terenul nu era potrivit pentru construcţii de tipul celor solicitate. Lipsind caracteristicile necesare precum frontul minim la stradă, suprafaţa minimă sau accesul la un drum public. De asemenea, amplasarea terenului în curtea Colegiului, lângă faţada de sud-vest a acestuia şi calea pietonală de acces în instituţie ar fi perturbat activitatea şcolară.
Judecătorii au constatat că terenurile erau vecine, dar nu se suprapuneau
Magistrații Tribunalului au analizat schițele cadastrale ale terenului deținut de Dumitru și Maria C. în comparație cu cele ale terenului de 2,44 ha care aparține Colegiului Tehnic „M. Sturdza”. După cercetare, judecătorii au constatat că terenurile erau vecine, dar nu se suprapuneau.
Dumitru și Maria C. au moștenit o parte din teren care fusese anterior considerată parte din curtea Colegiului. Fișa de spațiu verde, așa cum fusese înregistrată în evidențele Primăriei, includea și terenul deținut de cei doi. Dar fără a avea un motiv legal. Compania responsabilă pentru măsurători a făcut o greșeală incluzând în mod eronat și un teren privat care nu ar fi trebuit să fie acolo.
Citește și Trei proiecte finanțate de Uniunea Europeană la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”
„Terenul reclamanților a fost înscris în Registrul spațiilor verzi din cauza unei duble erori. Firma de măsurare nu știa că terenul respectiv era proprietate privată și nu a avut informații că terenul era clasat ca ‘curți construcții’ în cartea funciară”, au concluzionat judecătorii.
Ei au cerut eliminarea din Registrul spațiilor verzi a terenului de 550 mp. Cu toate acestea, judecătorii au luat în considerare explicația Primăriei cu privire la obligativitatea proprietarilor de a întocmi un Plan Urbanistic Zonal, pentru a putea solicita autorizarea construirii. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă.
Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.