Pe 2 februarie, creștinii ortodocși celebrează Întâmpinarea Domnului. Aceștia marchează momentul în care Hristos este adus la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif, în conformitate cu Legea care cerea aducerea oricărui prim-născut de sex masculin în a 40-a zi de la naștere pentru a fi dedicat lui Dumnezeu.
În Templu, aceștia întâlnesc pe dreptul Simeon și prorocița Ana. Dreptul Simeon, unul dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă, a primit o făgăduință divină că nu va muri până nu îl va vedea pe Mesia născut din Fecioara Maria.
În această zi, este interzisă orice muncă sau activitate, fiind recomandat participarea la slujbele bisericești și rugăciuni. Coliva și bucatele aduse la biserică sunt sfințite de preot pentru a fi împărțite credincioșilor.
Citește și Deciziile privind recalcularea pensiilor în lunile mai și iunie
Este tradițional să:
- mergi dimineața la biserică în această zi,
- să te rogi pentru cei dragi și să stai la Sfânta Liturghie,
- să aprinzi o lumânare în semn de venerare.
În ajunul sărbătorii, se săvârșește o Vecernie ce include trei citiri din Vechiul Testament, iar uneori se oficiază o Utrenie în dimineața sărbătorii.
Întâmpinarea Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494, înlocuind vechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor. În Răsărit, sărbătoarea a fost introdusă în anul 526 și s-a generalizat în secolul VI, începând din anul 534, când împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!