Iașul se remarcă prin numărul cel mai mare de angajați din UE în sectorul agriculturii. Conform unei analize Eurostat din 2020, aproximativ 4,5% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă aproximativ 9,4 milioane de persoane, erau ocupate în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului. Din această cifră, marea majoritate, adică 4,2% din totalul locurilor de muncă, erau în sectorul agricol.
Sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului rămâne o sursă semnificativă de locuri de muncă. Asta în special în țările din estul și sudul UE. Analizând datele regionale, regiunile Vaslui (61,7%) și Neamț (51,4%) din România au raportat cele mai mari rate de ocupare a forței de muncă în acest sector. De asemenea, 114 regiuni aveau peste 16,5% din forța de muncă angajată în agricultură, silvicultură și pescuit. Aceasta concentrându-se în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România.
Vezi și: 89 de producători locali fac parte din Programul Tomata 2024.
La cealaltă extremitate, 137 de regiuni în 2020 aveau mai puțin de 0,5% din forța de muncă angajată în acest sector.
În cifre absolute, regiunile cu cea mai mare ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit au fost localizate în principal în România, cu 8 din primele 10 regiuni. Regiunea Iași din România a înregistrat cel mai mare număr de angajați, respectiv 146.200. Aceasta este urmată de alte patru regiuni din România cu peste 100.000 de angajați fiecare. În afară de regiunile românești, doar alte două regiuni au intrat în topul celor 10 regiuni.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!