Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Tradițiile și practicile asociate sărbătorii Izvorul Tămăduirii

Tradițiile și practicile asociate sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Izvorul Tămăduirii, sărbătoare importantă în creștinismul ortodox, are loc în fiecare an în prima vineri după Paști, în Săptămâna Luminată. Originea acestei sărbători se află într-o legendă. Aceasta spune că un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor lângă Constantinopol. Conform tradiției, acest om a fost ghidat către izvor de viitorul împărat Leon I, la îndemnul Maicii Domnului. După ce a ajuns împărat, Leon I a construit o biserică în acel loc.

În ziua Izvorului Tămăduirii, biserica sfințește aghiasmă mică, iar credincioșii cred că aceasta are puteri vindecătoare. În anumite locuri, casele sunt stropite cu această aghiasmă. În unele regiuni, se practică ritualul „Jurământului juvenil” între tinerii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani. De asemenea, există tradiția înfrățirii, un legământ de ajutor reciproc între cei care îl împlinesc.

Vezi și: Una dintre cele mai importante capodopere ale artei europene din România a fost expusă la Muzeul Municipal „Regina Maria”.

În tradiția populară, bolnavii care beau aghiasmă dimineața se pot vindeca, iar casele stropite cu această apă sunt protejate de spiritele rele. Izvorul Tămăduirii este considerat un moment de mare putere duhovnicească, fiind asociat cu vindecarea atât a bolilor sufletești, cât și trupești. Mai multe mănăstiri din România au izvoare tămăduitoare asociate cu această sărbătoare.

În tradiția religioasă, Izvorul Tămăduirii este legat de Maica Domnului și de Hristos, fiind sărbătorită în primul rând în calitate de mijlocitoare între credincioși și Dumnezeu. Rugăciunile și obiceiurile asociate acestei sărbători sunt considerate mijloace prin care credincioșii pot obține tămăduire și ajutor divin.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Pașcani
Primaria Iasi

noiembrie 26, 2024

Eveniment magic dedicat sărbătorilor de iarnă oferit...
Primaria Iasi
Primaria Iasi

noiembrie 24, 2024

Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă”...