Antibiotice va primi o finanțare de o sută de milioane de euro, bani europeni. Compania ieșeană va produce medicamente critice.
Compania la care acționarul majoritar este statul român, prin intermediul Ministerului Sănătății va primi o finanțare de o sută de milioane de euro, bani europeni. Se va înființa un centru nou de cercetare si vor fi investiții în fluxuri de fabricație pentru medicamente critice, în vederea reducerii dependenței de producătorii externi. Violeta Cincu vine cu amănunte.
Pandemia a arătat că producția de medicamente este un sector strategic
Antibiotice Iași, companie farmaceutică fondată în 1955, societate pe acțiuni, iar acționarul majoritar este statul român, prin intermediul Ministerului Sănătății.
„Medicament critic este acel medicament care, prin lipsa lui din farmaciile teritoriale naționale europene, pune în dificultate actul de însănătoșire. Și anume, de exemplu, în toate perioadele reci care traversează primăvară, toamnă, iarnă lipsește cu desăvârșire un medicament. Amoxicilina suspensie orală, amoxicilina comprimată, trihidrat și clavulanat de potasiu. V-am dat doar un exemplu, ca să înțelegeți. În majoritatea țărilor din Europa se lansează o criză mare pentru că există un producător în Europa, unul în America și atunci există totdeauna interesul ca produsul să migreze în acele teritorii unde prețurile sunt cele mai avantajoase”, a spus Ioan Nani, managerul Antibiotice.
„Suntem în curs de a ne califica cu două-trei proiecte importante la pentru producția de medicamente critice. Practic, România poate să se mândrească astăzi că e al doilea stat european, cred că Germania este ușor lângă noi, niciunul dintre noi nu-i în pole position, dar am depus proiecte în programul pentru a dezvolta producția de medicamente critice în consumul populației din Europa.
Aici, eforturile noastre investiționale se vor duce în continuare spre un centru nou de cercetare care va consolida producția de medicamente la Iași, în România, în Europa și în două site-uri noi de producție, în care sigur Europa este critică, să spunem așa, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populație. Întors recent din America, am constatat că și acolo se discută intens despre producția de medicamente critice. Companiile sunt invitate la Departamentul de stat se discută cu o comisie specială pentru medicamente, același proiect fiind și la Comisia Europeană, unde comisii speciale analizează ce producție lipsește, cum poate să crească fiecare țară sau anumite companii această producție”, a adăugat Ioan Nani.
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene prezent la Iași
Prezent ieri la Iași ministrul investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu a spus că investiţia de 100 de milioane de euro a fost deja discutată și negociată cu Comisia Europeană, şi a întărit ideea că proiectul va poziționa Antibiotice Iași ca un jucător central în sectorul farmaceutic.
Ministrul a adăugat că este o investiție unică în România și chiar în regiune, care va avea trei componente principale: cercetare, producție și dezvoltarea resurselor umane, „esențiale pentru pregătirea unor noi generații de specialiști în domeniul farmaceutic.”
„Vom veni cu o investiţie de 100 milioane de euro pentru producerea de medicamente critice. Investiţia va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producţie şi una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim şi la viitor. Investiţia este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape şi de asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanţarea să vină direct la Antibiotice Iaşi.
Citiți și 16 elevi din Strunga au fost spitalizați după ce au consumat sandvișuri distribuite la școală
Compania Antibiotice va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export. Este important asta, pentru că ne lovim de situaţii în care există criză în farmacii pe o anume substanţă. Avem pe de o parte, un CV, dacă vreți, al companiei, care este singura care poate duce o astfel de investiție și care are tot backgroundul necesar pentru a fi performant în această zonă, pe de o parte, iar pe de altă parte, în negocierea cu Comisia, vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanțarea să vină direct la Antibiotice Iași”, a spus Adrian Câciu.
Antibiotice Iași deține în portofoliu de produse 25 de molecule din lista medicamentelor critice la nivel european
Ministrul investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu. Antibiotice Iași deține în portofoliu de produse 25 de molecule din lista medicamentelor critice la nivel european publicată de Agenția Europeană a Medicamentului. Până în anul 2030, numărul acestora va ajunge la 40 de molecule, patru în curs deja de autorizare, dar din producția de medicamente critice de la Antibiotice Iași, 65% din producție rămâne în România.
Managerul Antibiotice, Ioan Nani și Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor Europene, au subliniat că acordul pentru cele 100 de milioane de euro va fi semnat în maxim două luni.
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!