Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Noi biruri pe sectorul imobiliar

Toată lumea susține că sectorul imobiliar este motorul economiei. Este antrenată aici piața terenurilor, materialelor de construcție, elementelor de finisaj, dar și cele de design interior și exterior. Site-ul Digi24.ro face o analiză pertinentă a imobiliarelor. Dacă îți cumperi o casă, te gândești și la o mașină. Toate acestea sunt taxate de stat. Dar, de curând, Guvernul s-a gândit la noi biruri în acest domeniu.

Cum România se luptă să micșoreze deficitul, unii planifică să crească taxa pe valoare adăugată și în zona imobiliară. În acest moment, pentru locuințele care au valoarea sub 120.000 de euro și mai mici de 120mp, TVA este de 5% și măsura a ținut piața imobiliară în priză, iar multe familii au avut acces mai facil la un apartament sau la o casă. Trecerea TVA la 9% pentru aceste locuințe mai mult va dăuna întregii economii decât să contribuie la bugetul de stat. Noua taxă notarială ce se vrea introdusă pe toate tranzacțiile imobiliare, indiferent de valoarea lor, ajunge la 5%. Cu totul, putem estima creșterile pentru locuințe de până la 120 mp la 9%.

Se adaugă o nouă taxă notarială

Pentru locuințele de peste 120 mp și cu valoare de peste 120.000 de euro, TVA rămâne 19%, dar de fapt se mai adaugă și aici noua taxă notarială. Deci și rezidențialul premium va fi afectat. Creșterea prețului la energie și la materialele de construcții, rearanjarea lanțurilor de aprovizionare, inflația uriașă, costurile ridicate în piața terenurilor, perspectiva războiului la graniță, concomitent cu eventuala renunțare la facilitățile din domeniul construcțiilor va pune o presiune atât de mare pe dezvoltatorii imobiliari de rezidențial și office, încât va rezulta nu coborârea prețurilor, ci urcarea lor. În aceste condiții, a crește TVA în acest sector e ca și cum am construi diguri în locuri în care apele se retrag, în zone în proces de deșertificare.

Citește și despre: Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească.

Cu taxe mai mari din activitate mai puțină nu vom micșora deficitul. Este important să acoperim deficitul, dar dacă prețul este amputarea unor domenii precum cel imobiliar (sau industria cărții despre care am scris recent), atunci ar fi mai bine pentru toată lumea să găsim alte soluții.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.