Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Consiliul Județean

ApaVital, primul operator regional transfrontalier din România

ApaVital devine primul operator regional transfrontalier din România. Luni, 4 septembrie, în localitatea Măcărești, Raionul Ungheni din Republica Moldova va avea loc inaugurarea lucrărilor la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă. Pe lângă reprezentanță ale administrației județului Iași, la inaugurare vor participa Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.

Citiți și: ApaVital bună de plată.

Amintim că, în mai 2021, guvernele României și Republicii Moldova au semnat un acord. Acesta reglementa construirea de apeducte între cele două state. Potrivit acordului, prin intermediul apeductelor care subtraversează Prutul, mai multe localităţi din patru raioane moldoveneşti (Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti) vor fi alimentate cu apă din România. Apa potabilă provine de la staţia de tratare de la Chiriţa, care este alimentată din Prut.

Citiți și: Un nou an cu ApaVital în topul firmelor.

Subtraversarea de la Sculeni va face posibilă alimentarea cu apă a 15 comune şi a oraşului Făleşti. De asemenea, va face posibilă asigurarea apei pentru peste 40 de mii de locuitori. Cele 4 apeducte vor putea să furnizeze apa necesară pentru 150 de mii de locuitori. În etapele următoare ale proiectului, se vizează alimentarea a încă trei oraşe din stânga Prutului, Glodeni, Nisporeni şi Ungheni. Vizează și aproximativ 100 de comune, cu o populaţie de circa 250 de mii de locuitori.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!