Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Asigurare RCA pentru trotinete și biciclete

Persoanele fizice sau firmele care dețin trotinete și biciclete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h vor trebui să le asigure RCA. Acestea, potrivit unui proiect de lege scos în dezbatere publică luni de Ministerul de Finanțe.

Proiectul de act normativ transpune în legislația națională o directivă UE care modifică legislația RCA. Printre modificări este și cea legată de redefinirea tehnică a noțunii de „vehicul”.

„Ca urmare vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și: Noua lege RCA: Șoferii cu mașini avariate sau fără permis pot suspenda polița auto

Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA. Mijloacele de transport care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h vor avea nevoie. Cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h sunt nevoite să dețina RCA. Aceasta deoarece în proiectul de lege, termenul „vehicul” va fi redefinit astfel:

Ce este un vehicul?

  • a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
  • b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
  • c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;
  • d) tramvai;”

Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație. Persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile.

Vezi un alt articol: Cursă LOT la aeroportul Iași.

Cu toate acestea, sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulației publicului. Se arată în nota de fundamentare.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

octombrie 25, 2024

Șapte țări membre NATO și-au exprimat opoziția...

octombrie 25, 2024

Elevii intră în vacanță. Elevii din România...