Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Primăriile pot deconta naveta funcţionarilor

Primăriile pot deconta naveta funcţionarilor. Relația dintre Prefectură și primăriile din mediul rural a devenit un subiect constant de dispută. Naveta funcționarilor pare să fie în centrul acestei probleme. Prefectura a început un adevărat bombardament asupra hotărârilor luate de consiliile locale în privința decontării cheltuielilor cu naveta funcționarilor. În același timp, instanțele resping neîncetat acțiunile intentate de instituție. Astfel, această problemă a devenit un subiect frecvent în discuțiile dintre toate părțile implicate.

Acum un an, Consiliul Local al comunei Costești a adoptat o hotărâre referitoare la decontarea costurilor de transport pentru câțiva angajați. Acești funcționari ocupau posturile de secretar general, consilier juridic, inspector agricol, ofițer stare civilă, specialist resurse umane, specialist evidența populației și casier și locuiau în alte localități aflate într-o rază de 20 km.

Cu scopul de a-i determina pe acești angajați să nu caute locuri de muncă în altă parte, primăria a propus alocarea sumei necesare plății combustibilului pentru două mașini din bugetul local. Conform hotărârii, se urma să se deconteze 7,5 litri de carburant la fiecare 100 de kilometri parcurși pentru fiecare mașină.

Citește și Municipalitatea ieșeană cheltuie 2 milioane de euro pentru amenajarea și montarea viitoarei școli modulare la Colegiul Pedagogic

Hotărârea adoptată la Costești a fost considerată de juriștii Prefecturii ca fiind „un exces de putere” și a fost contestată în fața Tribunalului

Potrivit Codului Administrativ, consiliul local poate decide acordarea unor sporuri și alte facilități pentru:

„personalul angajat în cadrul aparatului de specialitate al primarului și al serviciilor publice de interes local”.

Cu toate acestea, unele categorii de personal nu fac parte din aparatul de specialitate. În același timp, hotărârea Consiliului Local de la Costești nu făcea distincție între acestea. De asemenea, nu exista niciun act normativ care să reglementeze acordarea unor facilități, cum ar fi decontarea navetei personalului angajat în administrația publică locală.

Citește și Lucrările de consolidare la clădirea Filarmonicii „Moldova” pot începe

Magistraţii Tribunalului nu au fost de aceeaşi părere

Ei au apreciat că lipsa din lege a unei posibilităţi de decontare a navetei nu echivalează cu interzicerea acesteia. De altfel, stabilirea drepturilor salariale ale angajaţilor unei primării este atributul legal al Consiliului Local. Judecătorii au făcut referire şi la speţe similare, în care magistraţii apreciaseră că autoritatea locală are dreptul să deconteze transportul angajaţilor. „În concluzie, Tribunalul reţine că principiul autonomiei locale coroborat cu dreptul Consiliului local de a decide în domeniul respectiv dau expresia de legalitate hotărârii de consiliu local atacate în prezenta cauză”, au conchis judecătorii. Plângerea Prefecturii a fost respinsă, dar cu drept de apel. Prefectura a contestat sentinţa, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. 

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!