COMUNA ȚIGĂNAȘI
Comuna Țigănași se află în nord-estul județului, pe malul stâng al râului Jijia. Este străbătută de șoseaua națională DN24C, care leagă Iașiul de Ștefănești și Lipcani. Lângă Cârniceni, din această șosea se ramifică șoseaua județeană DJ282C, care duce spre vest la Vlădeni și Șipote.
Comuna Țigănași are în componență patru sate: Țigănași care este sat reședința li satele Cârniceni, Mihail Kogălniceanu și Stejarii.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Cărniceni și făcea parte din plasa Turia a județului Iași. În comună funcționau patru mori de apă și două de aburi, cinci biserici și trei școli cu 119 elevi. În 1950, ea a trecut la raionul Iași din regiunea Iași. Satul Șătrăreni a primit în 1964 denumirea de Stejarii, iar satul Raiu-Blândești pe cea de Blândești. În 1968, comuna a revenit la județul Iași, reînființat, tot atunci satul Blândești fiind desființat și comasat cu satul Țigănași.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Țigănași se ridică la 4.036 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.290 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,89%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (87,56%).
Comuna Țigănași este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Iulian Chirilă, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2012.
2023 ADMINIS