Majoritatea școlilor din județul folosesc lemne pentru încălzire. În majoritatea instituțiilor publice, cum ar fi școlile, alegerea sursei de căldură pentru sezonul rece este orientată mai mult spre aspectul financiar decât spre comoditate. Asta mai ales atunci când există mai multe opțiuni disponibile și se necesită o analiză aprofundată. În județul Suceava, școlile, care sunt consumatoare mari de combustibil, preferă adesea încălzirea cu lemne în locul racordării la rețeaua de gaz metan. În special în contextul creșterii semnificative a prețului la gazele naturale.
Aproape trei sferturi dintre unitățile de învățământ din județul Suceava. Asta înseamnă 537 de școli ce folosesc lemne pentru încălzire, conform Inspectoratului Școlar Județean. Comparând datele cu anul școlar anterior, trecerea de la încălzirea cu lemne la cea pe gaz nu este considerată o opțiune viabilă. Cel puțin nu în actualul context economic.
Conform unei analize realizate de Edupedu.ro pe baza informațiilor oferite de Ministerul Educației pentru anul școlar 2022-2023, județul Suceava se situa în fruntea listei naționale în ceea ce privește numărul de unități de învățământ încălzite cu lemne – 541. Aproximativ 40% din totalul școlilor și grădinițelor din România se încălzesc cu centrale termice sau sobe pe bază de lemne. Totalizând 7.282 de unități de învățământ. Alte date prezentate de edupedu.ro indicau faptul că, în anul școlar precedent, Iașul era al doilea județ. Cel mai mare număr de unități de învățământ care folosesc lemnul sau cărbunele, urmat de:
- Botoșani, Bihor, Vrancea, Dolj și Buzău.
În contrast, Ilfov, Tulcea și Alba erau printre județele cu cel mai mic număr de școli și grădinițe încălzite cu lemne.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!