Puțini cunosc blestemul străvechi de 380 de ani al veșmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Acestea sunt păzite cu grijă încă de la sosirea lor în Iași, în 1641, printr-un blestem ce le înconjoară. Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași poartă două seturi de veșminte: unul permanent, altul schimbat anual.
Unul dintre acestea ascunde o însemnare blestemată, strâns legată de domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam. Pe 14 octombrie, într-o ceremonie restrânsă, doar câțiva preoți schimbă veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva.Un sigiliu pe veșmântul neschimbat poartă blestemul lui Vasile Lupu și Varlaam:
Citește și: Mâine, un nou sfânt sosește lângă racla Sfintei Parascheva.
„Blestemat să fie cel ce împrăștie Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva„.
După sărbătoarea de Sfânta Cuvioasă Parascheva, hainele sfinte ajung la o mănăstire închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.
În 1641, Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au sosit la Iași, sigilate de Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam, neschimbate de-atunci. Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași sunt înfășurate în giulgiu de in, veșmintele variind odată cu ritmurile liturgice.
Tradiția spune că veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași trebuie schimbate de cinci ori pe an, ritualul având loc seara, după ora 22.
Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.