Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Bogdan Aurescu, 9 ani judecător la Haga: Este primul român care îndeplinește această funcție

Fostul ministru Bogdan Aurescu a depus marți jurământul ca judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Cea mai importantă instanță a ONU. Preluând astfel mandatul obținut în noiembrie 2023, prin votul covârșitor al Adunării Generale și Consiliului de Securitate al ONU. Asta în detrimentul unui candidat rus. Bogdan Aurescu este primul român care deține această funcție de la înființarea CIJ în 1945.

Citește și: În decursul unui an, zece fete minore devin mame.

„A fost o mare onoare să depun astăzi jurământul în Marea Sală a Palatului de Justiție a Păcii de la Haga, în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție. Mă simt mândru să fiu primul judecător român al Curții Mondiale de la crearea acesteia în 1945”, a transmis Bogdan Aurescu într-o postare pe rețelele de socializare.

Rolul Curții Internaționale de Justiție

În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU. CIJ are rolul de a stabili și decide harta politică și teritorială a lumii, soluționând conflicte complicate între state. Un exemplu notabil în acest sens este cazul din februarie 2009, când Aurescu, în calitate de agent al României în fața CIJ, a obținut câștigarea a 9.700 km2 de platou continental și zonă economică exclusivă pentru România, unica extindere de drepturi suverane și jurisdicție suverană ale României după Marea Unire din 1918.

În noiembrie 2023, Bogdan Aurescu a reușit să înlăture Rusia din cel mai important tribunal al ONU. El a obținut 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi ale Rusiei, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a primit 9 voturi în comparație cu cele 6 ale Rusiei. A fost prima dată din 1945 când Rusia nu a avut un judecător la CIJ, deși, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia se considera îndreptățită să fie reprezentată în CIJ.

Vezi și: Veste bună pentru pensionarii vasluieni!

Aurescu a fost susținut de o coaliție de state diverse, nu doar din regiunea Europei de Est, de unde provine. Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

În plus față de rolul său la CIJ, Bogdan Aurescu a avut o contribuție semnificativă și în calitate de membru al Comisiei de la Veneția și al Comisiei de Drept Internațional a ONU, unde a fost implicat în diverse proiecte și inițiative de importanță globală.

Nu ezitați să ne urmăriți pe Facebook, respectiv pe Instagram.