Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Doar 10% din carnea de porc disponibilă pe piața din România este de origine locală

Cum a devenit posibil ca doar 10% din carnea de porc disponibilă pe piață din România să fie de origine locală? Potrivit unui studiu independent realizat de un grup de cercetători de la ASE, la solicitarea unui mare retailer, doar 10% din carnea de porc disponibilă în magazine provine local. În 2016, în România au fost sacrificați 4,6 milioane de porci. Totodată, în 2022 numărul acestora a scăzut la doar 3 milioane. Aceasta este doar una dintre consecințele epidemiei de pestă porcină africană. Pentru a opri răspândirea bolii, au fost sacrificați 1,6 milioane de porci, inclusiv 100.000 de scroafe. Acest număr reprezentă peste jumătate din efectivul de reproducere.

Citește și:Obiceiuri și Tradiții de Ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Soluționarea problemei pestei porcine este esențială pentru stabilitatea, încrederea și atragerea investitorilor în acest sector. Potrivit Hotnews, una dintre cauzele identificate ale răspândirii pestei porcine este nerespectarea normelor de biosecuritate în gospodăriile familiale care cresc porci, iar problema de bază constă în mobilitatea animalelor care sunt vândute în târguri, fără a îndeplini standardele de calitate pentru comercializare. De asemenea, măcelăriile mici au un impact semnificativ în propagarea bolii, din cauza neconformității angajaților cu condițiile sanitare și veterinare. Astfel, prioritizarea măsurilor sanitare și veterinare către aceste categorii este crucială.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!