Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Iașul se află în top trei la nivel național la colectarea selectivă de deșeuri

Iașul se află în top trei la nivel național la colectarea selectivă de deșeuri.

Iașul se află în top trei la nivel național atunci când vine vorba de colectare selectivă și cantități reciclabile introduse în economia circulară, spune Costel Alexe. E un pas important. În schimb, România este condamnată într-o cauză legată de gestionarea deșeurilor. Plătim 18.000 de euro pe zi.

Anul trecut, Primăria Municipiului Iași obținuse finanțare europeană pentru 152 de ansambluri de containere supraterane, în valoare totală de 17.637.724,46 lei, respectiv 3,57 milioane euro.

Din acest punct de vedere, stația de tratare și sortare a deșeurilor din Iași a reușit să reintroducă până anul trecut în economie 20.000 de tone de gunoi reciclat de când funcționează. Depozitul de la Țuțora are capacitatea de sortare de 22.000 de tone de deșeuri anual și poate să trateze 144.000 de tone de gunoi menajer într-un an.

Citește și Trei posturi scoase la concurs la Casa de Asigurări de Sănătate Iași 

„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut, plecând chiar de la educație și mergând foarte atent spre mediul rural, unde mai sunt multe lucruri de făcut. Eu cred că România nici nu a procedat corect atunci când și-a impus anumite sarcini prin tratatul de aderare. Trebuia să țină cont foarte mult de felul în care noi am fost educați, de mentalitatea noastră, de faptul că noi încă mai punem murături pe care le aruncăm la tomberon primăvara și multe, multe alte lucruri care țin de specificul nostru național. Mai avem și câteva neajunsuri în ceea ce privește tehnologia”, a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

România, performanță modestă la colectarea separată a deșeurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că la nivel național, realitatea e una dură. România este deja condamnată într-o cauză legată de gestionarea deșeurilor. Am fost condamnați și plătim în fiecare zi 18.000 euro.

„România are și o procedură de infringement legată de lipsa tratării deșeurilor înainte de depozitare, pentru că în mare parte a țării, deșeurile sunt colectate mai mult sau mai puțin separat și duse direct pe groapă. Acest lucru este inacceptabil, pentru că lipsa tratării înseamnă, pe de o parte, lipsa stabilizării biologice a acelor deșeuri, înseamnă disconfort olfactiv, înseamnă poluare și înseamnă niște resurse prețioase care ajung în groapa de gunoi în loc să ajungă în fabricile de reciclare.

Aici sunt județe cu o performanță mai bună și județe cu o performanță mai proastă, ca să dăm un exemplu, pentru că suntem la Iași. La Iași există, din informațiile pe care le am eu, unul dintre puținele centre de tratare mecano-biologică din România care și funcționează în parametri pentru care a fost proiectat. Și astfel de centre ar trebui să existe în fiecare județ, pentru că, până la urmă, deși sunt bani ce trebuie investiți, deși tratarea în sine e o activitate care costă, înainte de a fi depozitat, gunoiul trebuie tratat”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În 4 ani de zile, la Iași, cantitatea de deșeuri reciclabile a crescut de șapte ori

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, spune că-n patru ani de zile, cantitatea de deșeuri reciclabil a crescut de șapte ori la Iași. Consideră că Iașul e un exemplu de bună practică pentru celelalte orașe, mai ales din zona Moldovei.

Citește și În următoarea perioadă, persoanele cu grupa sanguină zero pozitiv nu vor mai putea dona sânge

„Este o bucurie că în doar 4 ani de zile, cantitatea de deșeuri reciclabile a crescut de șapte ori. Vreau ca acest exemplu de bună practică să continue și în următorii 4 ani și cât mai multe județe din Moldova să ia exemplu Iașul. Sperăm să obținem finanțarea europeană și sperăm într-o mai bună conlucrare cu primarii, tocmai pentru ca aceste campanii civice de conștientizare pentru populație să dea roade”, a spus președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

noiembrie 25, 2024

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat oficial...

noiembrie 25, 2024

Șoc în presa internațională. Alegerile prezidențiale din...

noiembrie 25, 2024

Referendumul organizat de Primăria Capitalei a fost...