Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

În primele șase luni ale acestui an, peste 120 de pacienți cu rujeolă au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase

În primele șase luni ale acestui an, peste 120 de pacienți cu rujeolă au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Vârsta pacienților a fost cuprinsă între câteva luni și 55 de ani, cei mai mulți dintre cei spitalizați (37) având până într-un an.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva” din Iași au tratat, de la începutul anului și până acum, 129 de pacienți cu rujeolă. Dintre aceștia, 93 au fost copii. Specialiștii spun că gravidele și sugarii până în 6 luni, precum și copiii imunodeprimați sunt printre cei care pot prezenta forme severe de boală.

”Diagnosticul de rujeola este stabilit pe criterii clinice (febra însoțită de simptome respiratorii,oculare și gastrice urmate de erupția caracteristică) ulterior fiind confirmat prin analize de laborator – precum identificarea anticorpilor specifici de tip IgM și IgG din sângele venos sau prin tehnice de biologie moleculara care utilizează metoda PCR care detectează ARN viral.

Citește și A fost pusă în funcțiune rețeaua de gaz metan din comuna Aroneanu

Având în vedere faptul că  etiologia este una virală, tratamentul este simptomatic și suportiv, având ca scop ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

În ceea ce privește prevenția, actualmente în România din Schema Națională de Vaccinare, face parte vaccinul trivalent anti-rujeolă-rubeolă-oreion (ROR). Acesta presupune administrarea a 2 doze : prima doză în jurul vârstei de un an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani. În cazul existenței unei epidemii de rujeolă, prima doza de vaccin poate fi administrată înaintea vârstei de 9 luni.

Durata bolii, în formă necomplicată, este între 17-21 de zile

Perioada de incubație a acestei patologii este de 10 zile. O persoană este contagioasă 4 zile anterior apariției erupției și 4 zile după apariția acesteia. Există o perioadă pre-eruptivă în care simptomatologia este nespecifică. Pacientul prezintă:

  • rinoree,
  • odinofagie,
  • disfagie,
  • disfonie,
  • tuse,
  • conjunctivită,
  • greață,
  • vărsături
  • apariția unei leziuni albicioase la nivelul cavității bucale, în dreptul premolarilor.

Ulterior, pacientul va prezenta la nivelul tegumentelor erupția caracteristică rujeolei.Aceasta apare sub forma unor placarde eritematoase, cu aspect maculo-papulos ( pete roșii), dispuse inițial la nivelul feței și gâtului, pentru ca apoi, aceasta să se extindă la nivelul trunchiului și a membrelor. Durata bolii, în formă necomplicată, este între 17-21 de zile.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!