Târgul național de ceramică ”CUCUTENI- 5000” se va desfășura în perioada 23-25 IUNIE 2023, în Parcul Copou din Iași. La acest eveniment vor participa meșteri olari atât din România, cât și din Republica Moldova.
Scopul acestei manifestări este de promovare a meșterilor olari și a operei lor, de cunoaștere și valorificare a domeniului culturii tradiționale populare. Totodată se vor pune în valoare și particularitățile stilistice ale acestui străvechi meșteșug.
Pe durata desfășurării târgului se vor organiza ateliere interactive de olărit. De asemenea, nu vor lipsi nici proiecții de filme din arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. În cadrul evenimentului se vor organiza dezbateri tematice cu specialiști, discuții cu olarii premiați și alte activități destinate cunoașterii și promovării acestui frumos meșteșug.
”De la târg nu va lipsi ceramica de Cucuteni, dar și de Horezu. Cei mai talentați olari prezenți la Iași, dar și tinerii care promovează tradiția olăritului, vor fi premiați”, spun organizatorii.
Ediția cu nămărul 40
Festivalul ceramicii se află la a XL-a ediție unde olarii s-au instalat în Parcul Copou încă de joi. Deschiderea oficială a Târgului este programată pentru vineri, ora 11:30.
Festivalul de fanfare ajuns la ediția a IV-a se va desfășura, de asemenea, în Parcul Copou. Acest eveniment are ca scop revitalizarea tradiţiilor urbane, anume concertele ocazionale. În acest scop, Festivalul de fanfare vine să aducă în atenţia publicului ieşean atmosfera de odinioară din Parcul Copou. Se are în vedere promovarea fanfarelor din judeţul laşi, în context naţional. Ediţia din acest an va beneficia de participarea fanfarelor din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, laşi, dar şi din Republica Moldova.
Citește și: Artă și măiestrie la Stolniceni Prăjescu
În anii precedenți, ieșenii au participat în număr mare la acest eveniment. Aceștia au achiziționat produse realizate de către meșteșugarii comunei Cucuteni, și nu numai.
Ceramica de Cucuteni, veche de 5000 de ani
Cucuteni este o comună din județul Iași, aflată în apropiere de orașul Târgu Frumos și compusă din patru sate (Cucuteni, Băiceni, Bărbătești și Săcărești). Populația comunei este de 1398 locuitori, cu un număr de 584 de gospodării.
Ceramica de Cucuteni datează de acum 5000 de ani și este una dintre cele mai vechi și apreciate din România. În anul 1884 s-au descoperit primele vestigii ale Civilizației Cucuteniene.
În anul 1982 a apărut muzeul unicat de la Cucuteni (Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni) care este așezat deasupra mormântului unui rege trac și al soției sale. Acesta este contruit pe picioare de piatră și adăpostește vase de lut, idoli, pocale, coifuri, brățări aurite și ulcioare. Muzeul poate fi vizitat de către turiști de Miercuri până Duminică între orele 10:00-17:00.