COMUNA BÂRNOVA
Comuna Bârnova se află în sudul județului, în vecinătatea sudică a municipiului Iași. Este străbătută de șoseaua națională DN24, care leagă Iașiul de Vaslui. Din acest drum, la Păun, se ramifică șoseaua județeană DJ248D, care duce spre vest la Ciurea. Din DJ248D, la Bârnova se ramifică șoseaua județeană DJ247A, care duce spre nord în Iași unde se termină în același DN24 în cartierul Bucium. Vecinii comunei Bârnova sunt: la sud Dobrovăț, la est Tomești și Schitu Duca șila vest Ciurea.
Comuna Bârnova este compusă din șase sate: Bârnova care este și sat reședință și satele Cercu, Păun, Pietrăria, Todirel și Vișan.
În comuna Bârnova se găsesc mănăstirile Bârnova (1626–1629) din satul Bârnova și Mănăstirea „Piatra Sfântă” (secolele al XVIII-lea–al XIX-lea) din satul Pietrăria, ambele ansambluri-monument istoric de arhitectură de interes național. Mănăstirea Bârnova cuprinde biserica „Sfântul Gheorghe” (1626–1629), chiliile (1728), ruinele din incintă, turnul de poartă și zidul de incintă (secolul al XVII-lea). Mănăstirea Piatra Sfântă cuprinde în ansamblul său biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1755).
Conform ultimului recensământ, populația comunei Bârnova este de aproape 20.000 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,73%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,38%)
Comuna Bârnova este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Mihai Balan, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2016.
2023 ADMINIS