Comuna Gropnița
Comuna se află în nordul județului, pe malul stâng al râului Miletin. Este străbătută de șoseaua județeană DJ282, care o leagă spre sud-est de Movileni, Horlești, Rediu și Iași, și spre nord de Șipote și mai departe în județul Botoșani de Răuseni, Hlipiceni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca și Rădăuți-Prut. La Gropnița, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ281D, care duce spre vest la Focuri, Coarnele Caprei și Ceplenița. Prin comună trece și calea ferată Iași-Dorohoi, dar ea nu este deservită de nicio stație, cele mai apropiate fiind stația Vlădeni și halta de mișcare Larga Jjijia.
Comuna Gropnița are în componență șase sate: Gropnița care este sat reședință și satele Bulbucani, Forăști, Mălăești, Săveni și Sângeri.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Copou a județului Iași și era formată din satele Gropnița, Sângeri, Bulbucani, Forăști, Mălăești și Misești, având în total 2.026 de locuitori. În comună funcționau trei mori de apă, două de aburi, trei biserici și o școală. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Bahlui a aceluiași județ, având 2441 de locuitori în satele Forești, Gropnița-Bulbucani, Mălăești și Sângeri. În 1950, comuna a fost transferată raionului Hârlău din regiunea Iași. În 1968, ea a revenit, în alcătuirea actuală, la județul Iași, reînființat.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Gropnița se ridică la 3.154 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.356 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,61%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (74,79%), cu o minoritate de romano-catolici (21,62%).
Comuna Gropnița este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Ionel Oneaga, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2012.
2023 ADMINIS