Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Roșcani

Comunua Roșcani

Comuna Roșcani se află în nord-estul județului, lângă pădurea Roșcani. Nu este străbătută de niciun drum național sau județean, satele ei fiind legate prin drumuri comunale de DN24 care trece pe la est de comună prin comunele Probota și Trifești.

Comuna Roșcani are în componență două sate: Rădeni care este sat reședință și satul Roșcani.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Turia a județului Iași și era formată din satele Roșcani, Rădeni, Borșa, Găureni, Albota, Eduțu, Căuești și Păuleni, având în total 1957 de locuitori. În comună funcționau o moară de apă, una de aburi, cinci biserici și trei școli cu 102 elevi. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă, având 1047 de locuitori în satele Căuești, Păuleni, Rădeni și Roșcani. În 1931, comuna a fost desființată, satele Rădeni și Păuleni trecând la comuna Hermeziu, iar satele Roșcani și Căuești la comuna Bivolari. După al Doilea Război Mondial, comuna a fost reînființată, fiind inclusă în raionul Iași din regiunea Iași. În 1968, ea a fost din nou desființată și inclusă integral în comuna Trifești, de această dată fiind desființate și satele Căuești (comasat cu Roșcani) și Păuleni (comasat cu Rădeni). Comuna a fost reînființată în 2004 în forma ei actuală

Conform ultimului recensământ, populația comunei Roșcani se ridică la 1.442 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 1.538 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,3%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,81%).

Comuna Roșcani este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul Ginovel Gheorghiu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2008.

Despre

Primar: Ginovel Gheorghiu

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?