Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Strunga

Comuna Strunga

Comuna Strunga se află în vestul județului, la sud-vest de orașul Târgu Frumos. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Roman. Lângă Hăbășești, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ280, care duce spre sud la Oțeleni și mai departe în județul Neamț la Bâra, Stănița, înapoi în județul Iași la Dagâța și mai departe în județul Vaslui la Băcești.

Comuna Strunga are în componență opt sate: Strunga care este sat reședința și satele Brătulești, Crivești, Cucova, Fărcășeni, Fedeleșeni, Gura Văii și Hăbășești.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Siretul de Sus a județului Roman și era formată din satele Brătulești, Crivești, Fedeleșeni, Găureaua, Hăbășești, Movileni și Strunga, având în total 2007 locuitori. În comună existau o școală mixtă, patru biserici și o stațiune balneară. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă, având 2556 de locuitori în aceeași alcătuire.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Târgu Frumos și apoi (după 1956) raionului Pașcani din regiunea Iași. Satul Găureaua a primit în 1964 denumirea de Gura Văii. În 1968, comuna a trecut la județul Iași.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Strunga se ridică la 3.879 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.470 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,13%).  Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (50,43%), cu o minoritate de romano-catolici (43,28%).

Comuna Strunga este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Sorin-Constantin Lazăr, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Sorin-Constantin Lazăr

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?