COMUNA ȚIBANA
Comuna Țibana se află în sud-vestul județului, la limita cu județul Neamț, pe malurile râului Sacovăț. Este străbătută de șoseaua județeană DJ248A, care o leagă spre nord-est de Voinești și Miroslava, și spre sud de Țibănești, și mai departe în județul Vaslui de Todirești. Comuna Ţibana, se învecinează la nord cu comuna Mădârjac, la sud cu comuna Țibăneşti, la est cu comuna Mironeasa și la vest cu comuna Dagâța şi comuna Staniţa din judetul Neamţ.
Comuna Țibana este formata din 10 sate: Țibana care este sat reședință și satele Alexeni, Domnița, Gârbești, Moara Ciornei, Oproaia, Poiana de Sus, Poiana Mănăstirii, Runcu și Vadu Vejei.
Singurul obiectiv din comuna Țibana inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monument de interes local este situl arheologic din punctul „Între Șanțuri”, pe un platou înalt aflat la 3 km nord-nord-est de satul Poiana Mănăstirii, unde au fost găsite urmele unei cetăți din secolele al IV-lea–al III-lea î.e.n.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Țibana se ridică la 7.273 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 7.063 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,19%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,79%). Pentru 3,79% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Comuna Țibana este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Gheorghe Rotaru, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2012.
2023 ADMINIS