Primul parc senzorial din Moldova. În municipiul Botoșani se află în construcție al doilea mare parc senzorial din România. Un proiect finanțat de Uniunea Europeană, special conceput pentru a veni în sprijinul copiilor cu dizabilități. În special a celor cu autism. Acest parc terapeutic reprezintă o adevărată binecuvântare pentru părinții care se confruntă cu această provocare dificilă. Mai ales în zonele îndepărtate de marile centre urbane ale țării.
Terapia necesară copiilor cu dizabilități, în special a celor cu autism, este o sarcină grea pentru părinți. Mai ales din punct de vedere financiar, deoarece fiecare ședință costă în jur de 150 de lei, iar necesitatea unui număr mare de ședințe crește și mai mult cheltuielile. În plus, spațiile terapeutice adaptate sunt aproape inexistente în multe orașe din nordul României.
Parc senzorial de dimensiuni considerabile
De aceea, municipalitatea Botoșani a accesat un proiect transfrontalier care își propune, printre altele, realizarea acestui parc senzorial de dimensiuni considerabile, destinat copiilor cu dizabilități. Acesta va fi al doilea mare parc senzorial din România, după cel finalizat anul trecut în București.
Parcul va fi amenajat în Parcul Ferdinand, situat în apropierea clădirii istorice a Primăriei municipiului Botoșani. Într-o zonă verde cu o suprafață generoasă de peste 5.000 de metri pătrați, prevăzută cu alei, fântână arteziană și copaci impunători. Acesta va fi transformat pentru a fi accesibil și util copiilor cu nevoi speciale. Fiind singurul loc de joacă adaptat din întregul județ.
Vezi și: S-a dat startul evacuării comercianților din piața Vale.
Parcul senzorial va fi dotat cu facilități inedite, cu scop terapeutic și relaxant, în special pentru copiii cu autism. Printre acestea se numără transformarea fântânii arteziene într-o fântână arteziană muzicală și amenajarea unor aparate pentru proiecții care să stimuleze prin imagine și culoare. De asemenea, vor fi create zone senzoriale în care copiii cu nevoi speciale să poată experimenta diferite senzații și texturi.
Această transformare face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a spațiilor verzi din municipiul Botoșani, cu o valoare totală de 3,4 milioane de euro. În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și alte parcuri din oraș, precum Parcul Mihai Eminescu, iar vor fi amenajate și alte facilități educaționale și culturale, consolidând identitatea și calitatea vieții comunității locale.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!