Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Două grădinițe din Iași vor fi refăcute cu fonduri din Programul „Școli Sigure și Sănătoase”

Două grădinițe din Iași vor fi refăcute cu fonduri din Programul „Școli Sigure și Sănătoase”. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru consolidarea a două grădinițe din Iași, prin Programul Național de Investiții „Școli Sigure și Sănătoase”.

Prima grădiniță vizată este Corpul A al Grădiniței cu Program Normal nr. 21, situată pe șoseaua Națională nr. 45, parte din structura Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”. Clădirea, cu o suprafață desfășurată de 466,67 metri pătrați, a fost construită în 1945 și prezintă risc seismic. Din cauza acestei situații, activitatea grădiniței a fost relocată anul trecut. Finanțarea obținută de Primăria Iași pentru acest proiect este de 8.211.040,25 lei cu TVA.

De asemenea, lucrările de consolidare vor fi efectuate și la Corpurile C1 și C2 ale Grădiniței cu Program Prelungit nr. 11, aflată pe strada Țuțora nr. 3. Clădirile, cu o suprafață desfășurată de 648 de metri pătrați, au fost construite în 1967 și au fost declarate nesigure. Finanțarea pentru această grădiniță este de 14.063.189,62 lei cu TVA.

Demolare și reconstrucție

Având în vedere starea precară a clădirilor, autoritățile locale iau în calcul demolarea și reconstruirea acestora, posibil cu o capacitate mărită. Dacă fondurile contractate nu vor fi suficiente, municipalitatea va acoperi diferența din bugetul local.

citește și: Doi elevi din Iași s-au clasat pe locurile întâi și doi la Olimpiada Europeană de Geografie

Primăria Iași a semnat, de asemenea, un contract de finanțare în valoare de 162.561.321,47 lei pentru consolidarea și refuncționalizarea imobilelor monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. Aceste lucrări vizează Corpul C1 Liceu, vechi din 1891, și Corpul C2 Cantină.

La nivel național, Programul „Școli Sigure și Sănătoase” va finanța consolidarea, reabilitarea și modernizarea a 65 de clădiri de unități de învățământ. Finanțarea totală obținută de Iași pentru cele trei unități de învățământ este cea mai importantă din țară, însumând 184.835.551,34 lei.

”Mulțumesc Guvernului României și, în mod deosebit, domnului ministru Adrian Veștea, că au înțeles situația Colegiului Pedagogic și a celor două grădinițe și necesitatea de a aloca fondurile necesare pentru a le consolida sau reconstrui! Nevoia normală a elevilor, dascălilor și părinților de a beneficia de spații școlare sigure și moderne, ca și demersurile făcute de noi au fost tratate cu celeritate și responsabilitate!”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...