Îmbunătățirea calității aerului în Iași. Calitatea aerului în Municipiul Iași a cunoscut o îmbunătățire constantă în ultimii ani. Asta potrivit unui raport recent realizat de IQAir, o autoritate internațională în monitorizarea calității aerului la nivel mondial. Studiul se bazează pe analiza poluării cu particule fine (PM 2,5) în 7.812 orașe din 134 de țări și teritorii.
În conformitate cu raportul, primele 100 de orașe cu cea mai gravă poluare atmosferică, cu excepția unuia, se află în Asia, iar 83 dintre acestea sunt în India. Cu toate acestea, Municipiul Iași a demonstrat progrese notabile. Acesta situându-se astfel la locul 1.888, cu o concentrare de 14,1 µg/m³ de PM 2,5, conform standardelor Uniunii Europene.
În România, orașele cel mai afectate de poluarea cu PM 2,5 includ:
- Târgu Mureș (locul 905)
- Cluj-Napoca (locul 1.293)
- Suceava (locul 1.362)
- București (locul 1.583), alături de localitățile din jur
Calitatea aerului din Iași este monitorizată în mod regulat prin intermediul a două stații
Numărul depășirilor indicatorilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 165 în 2018 la 46 în 2023, respectând astfel standardele europene.
Vezi și: APM: Calitatea aerului afectată de vremea deosebit de rece.
Aceste îmbunătățiri sunt atribuite unui plan amplu pus în aplicare de Primăria Municipiului Iași, care include modernizarea sistemului de termoficare, extinderea transportului public cu vehicule electrice și îmbunătățirea infrastructurii rutiere, precum și programe de plantare și curățenie.
Cu toate acestea, problema particulelor PM 2,5 rămâne, în special în sezonul rece, datorită emisiilor provenite din arderea combustibililor pentru încălzirea locuințelor. Totodată, numărul autovehiculelor înmatriculate în Iași a crescut semnificativ în ultimii ani, reprezentând o provocare continuă în ceea ce privește poluarea.
Datele oficiale indică faptul că la sfârșitul anului 2023 erau înmatriculate 144.563 de autovehicule în Municipiul Iași, semnificativ mai multe față de numărul înregistrat în 2016, de 88.000. Astfel, gestionarea impactului asupra calității aerului rămâne o prioritate pentru autoritățile locale și comunitatea în ansamblu.
sursa: Primăria Municipiului Iași
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!