Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Ministrul Culturii a dispus Corpului de Control să verifice restaurarea Bojdeucii lui Creangă

Ministrul Culturii a dispus Corpului de Control să verifice restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă. Raluca Turcan, a solicitat verificarea legalității avizului acordat pentru intervenția realizată la Bojdeuca scriitorului Ion Creangă. De asemenea, Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi contactate pentru a evalua calitatea lucrărilor, prin analizarea proiectului și o vizită pe teren.

Poate te interesează și: Peste 50 de incidente au solicitat intervenția echipajelor Secției Drumuri Naționale Iași.

Conform comunicatului transmis de Ministerul Culturii către Agerpres luni, conform articolului 23, alineatul (1) al Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, modificată și completată ulterior, intervențiile asupra monumentelor istorice necesită avizul emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile publice deconcentrate ale acestuia. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, atribuțiile de avizare pentru Bojdeuca lui Ion Creangă sunt atribuite Direcției Județene de Cultură Iași.

Acest lucru se face și prin intermediul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr 5. DJC. Iași este responsabilă de supervizarea lucrărilor în concordanță cu avizele emise, conform comunicatului. Scopul investiției fiind acela de a „stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania”. Președintele Consiliului Județean Iași a declarat că restaurările Bojdeucii lui Creangă s-au realizat cu mijloace adecvate. Totodată, el a explicat că instituţia pe care o conduce este cea care a obţinut finanţarea europeană. Cu toate acestea, proiectul a fost executat sub îndrumarea specialiştilor.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

Primăria Iași
Primăria Iași

octombrie 22, 2024

Bani de chirie pentru studenții ieșeni fără...
Primăria Pașcani

octombrie 22, 2024

Primăria municipiului Pașcani finalizează pregătirile pentru instalarea...