Pentru a asigura continuarea activității la CET 1, Primăria Iași trebuie să obțină o autorizație de funcționare nouă. Primăria Iași se confruntă cu o nouă provocare după închiderea centralei de la Holboca. Acest lucru implicând necesitatea asigurării funcționării fără probleme a CET 1 Iași. În prezent, se desfășoară numeroase studii pentru evaluarea impactului asupra mediului, în vederea obținerii unei noi autorizații.
În prezent, producția de la CET 1 Iași se situează în jurul valorii de 75 gigacalorii pe oră ceea ce este în conformitate cu condițiile meteo actuale. Pentru a se conforma normelor de mediu, termocentrala a fost supusă unor modificări și modernizări în ultimii ani. Cu toate acestea, autorizația existentă, valabilă pentru o perioadă de 10 ani, a expirat, astfel că primăria trebuie să obțină o autorizație nouă.
Obținerea autorizației pentru CET 1 este o necesitate pentru Primăria Iași
La această oră, doar cazanul de 100 de gigacalorii este în funcțiune la CET 1, deoarece temperaturile nu sunt atât de scăzute. Centrala utilizează în totalitate gaz metan ca sursă de energie, deoarece rezervele de păcură și cărbune au fost transportate și folosite la CET Holboca în anii anteriori. Nu au fost realizate modificări la instalația centralei. Cu toate acestea este necesară efectuarea de noi studii pentru a evalua cantitatea de emisii de noxe eliminate în aer. Cele două cazane sunt conectate la coșul de fum numărul 3, care are o înălțime de 70 de metri și un diametru de 5,3 metri la vârf.
Citește și Cinematograful Dacia din Iași a primit autorizația pentru proiectul de dotare și extindere
Au fost amplasate dispozitive pentru a efectua măsurători ale nivelului de oxid de azot, oxid de carbon și aburi în acea zonă.
În plus, va fi efectuat un studiu pentru a evalua impactul asupra populației. Având în vedere concentrația mare de blocuri rezidențiale în apropiere. Este necesar ca rezultatele acestor studii să fie obținute până la data de 15 ianuarie 2023. Toate informațiile colectate vor fi transmise către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Cu toate acestea, dacă administrația locală ar fi fost mai atentă, ar fi avut opțiunea de a solicita reautorizarea centralei cu 6 luni înainte, fără a mai fi necesară reluarea completă a procedurii.
Funcționarea centralei este impecabilă
Chiar dacă autorizația de funcționare a centralii a expirat, nu există nicio problemă în inițierea activității. Primăria este în proces de obținere a unui nou aviz. Mulți dintre utilizatori sunt în așteptarea primei facturi în acest sezon de iarnă. Prețul gigacaloriei a crescut de la 206 la 299 de lei.
„Nu ar trebui să existe nicio problemă în ceea ce privește autorizația. Dezbaterea este un proces necesar înainte de emiterea autorizației. Se efectuează verificări riguroase conform legislației în vigoare, ceea ce trebuie să se întâmple. Rolul nostru este de a asigura cele mai bune condiții posibile și de a ne asigura că lucrurile sunt făcute corect. Există diferite filtre în loc pentru a preveni emisiile nocive în atmosferă. De exemplu, când Centrala Termoelectrică Holboca funcționa pe cărbune, filtrele puteau menține nivelul de poluare cât mai redus. Ceea ce se observă acum la coșurile de fum ale CET 1 este doar abur, nu există altceva”, a declarat Alin Aivănoaei, directorul Termo Service SA.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!