Mă bucur că în această sesiune parlamentară au fost adoptate mai multe proiecte legislative la care am lucrat în acești ani de mandat.
Unul dintre proiecte este legea anti-viol, un proiect de suflet pentru mine. Beneficiarii acestei legi sunt în primul rând copiii. Aceștia vor fi protejați de violuri mascate sau de abuzurile sexuale din partea adulților. Cel mai important este că s-a stabilit prin lege că 16 ani este vârsta la care un minor adolescent poate conștientiza implicațiile și consecințele unui act sexual.
Totodată am reușit să oferim mamelor minore posibilitatea unui acces la școală online. Se va face acces prin amendamentele pe care le-am depus la legile educației. Astfel, tinerele mame vor avea o șansă în plus pentru putea a-și finaliza studiile. Acest lucru la va oferi ulterior acces la piața muncii și venituri salariale din care să-și permită să crească copiii cărora le-au dat viață.
Citește un alt articol: Soluții, nu dispute politice pe seama copiilor defavorizați.
Recunoașterea vechimii în muncă pentru psihologi este o altă lege importantă. Este inclusă în cadrul unui pachet legislativ USR de susținere a liber-profesioniștilor. Concret, legea prevede ca perioada în care psihologul și-a desfășurat activitatea într-un cabinet individual, cabinet asociat sau societate civilă profesională să fie considerată vechime în muncă și în specialitate. Acest lucru presupune două condiții:
- să fi avut venituri nete egale cu 12 salarii minime brute pe țară
- să fi achitat contribuțiile aferente către bugetul de stat.
Din pachetul legislativ propus de USR au mai fost adoptate până acum legile prin care este recunoscută vechimea în muncă. Vechimea este recunoscută pentru medicii de familie, medicii stomatologi, asistenții sociali independenți și PFA.
Durata ordinelor de protecție extinse
Un alt proiect adoptat de Camera Deputaților și extrem de necesar pentru societatea noastră a fost cel prin care am reușit să extindem durata ordinelor de protecție la maxim 12 luni. Am reușit să garantăm asistență juridică gratuită pentru victime în toate etapele de judecată în instanță.
Toate rapoartele de activitate parlamentară sunt disponibile pe site-ul www.monicaberescu.ro. Se găsește și un ghid pentru cetățeni despre rolul parlamentarilor și modul în care un demnitar se poate implica în mod direct pentru a rezolva problemele unei comunități.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!