„În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi cel al educaţiei, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii.”, se arată în comunicatul de rpesă transmis de Ministerul Sănătății.
Citește și: Ne vaccinăm sau nu? Este bine să te vaccinezi?
Vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi a rujeolei a scăzut în România. A scăzut cu circa 10% în 2020 faţă de 2019. Ministerul Sănătății a semnat un ordin comun cu Ministerul Educației pentru a gestiona diferitele scenario în care pot apărea situații epidemiologice special. Reprezentanții ministerului au precizat faptul că strategia națională de vaccinare până în 2030 se află în dezbatere publică, după actul normative care a stabilit cum anume va avea aceasta loc.
„Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie. Dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativităţii. România face în acest moment acest pas important pentru adolescenţi şi adulţi”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!